KORANEN Efter dagens aktion mot koranen i Stockholm har Irak kallat hem sin diplomatiska representation från Sverige. Man har även uppmanat den svenska ambassadören i Bagdad att lämna landet.

Under fredagen höll irakiern Salwan Momika en manifestation utanför Iraks ambassad i Stockholm, där han planerade att elda en koran. Momika har enligt det iranska underrättelseministeriet kopplingar till den israeliska spionorganisationen Mossad och bränner koraner i Sverige för att avleda den muslimska världens uppmärksamhet från sionistiska övergrepp i Palestina.

Redan under natten till fredagen stormade en uppretad folksamling Sveriges ambassad i den irakiska huvudstaden Bagdad och satte eld på byggnaden, vilket Nordfront rapporterade om tidigare idag.

Enligt uppgifter i Aftonbladet ska Momika under dagens manifestation aldrig ha eldat någon koran, men Iraks regering har trots detta förverkligat sitt hot om att bryta diplomatiska förbindelser med Sverige.

Iraks diplomatiska representant i Stockholm har kallats hem av Iraks premiärminister Mohammed Shia’ Al-Sudani, som samtidigt uppmanar Sveriges ambassadör i Bagdad, Jessica Svärdström, att lämna landet.

Utrikesminister Tobias Billström har under fredagen fördömt att de uppretade irakierna tilläts storma Sveriges ambassad och anklagar Bagdad för brott mot internationella konventioner.

— Det är helt oacceptabelt. Irakiska myndigheter har en otvetydig skyldighet att enligt Wienkonventionen skydda diplomatiska beskickningar och diplomatisk personal, sa Billström i ett uttalande som citeras av DN.

Till Aftonbladet uppger Anna Vidén, forskare vid Utrikespolitiska institutet, att Bagdads reaktion är väntad.

— Det kommer att finnas fler konsekvenser än så. Min prognos är att det hela kan eskalera ännu mer. Och det är viktigt att man ser allvaret i det hela, säger hon.

Sedan tidigare har flera muslimska länder förbjudit import av svenska varor som konsekvens av de många uppmärksammade skändningarna av koranen i Sverige. Säpo har också varnat för ett ökat terrorhot från muslimska grupper.