CENSUR Det var FBI som förmådde Mark Zuckerberg att censurera skandalnyheter om presidentsonen Hunter Bidens laptop. Enligt Zuckerberg hävdade FBI att nyheten var ”rysk propaganda”.

Facebooks judiske chef Mark Zuckerberg gästade under torsdagen Joe Rogans poscast och pratade då om hur FBI lägger sig i censur av nyheter på olika plattformar. Enligt Zuckerberg var det ett ”råd” från FBI som gjorde att Facebook beslutade att ”begränsa” spridningen av New York Posts avslöjanden från 2020 om skumma affärer som framkom i Hunter Bidens laptop.

Enligt Zuckerberg valde man en ”annan väg” än Twitter, som rakt av censurerade alla som ens nämnde nyheten, även i privata meddelanden.

— Bakgrunden är att FBI i princip kom till oss och sa ”Hallå, bara så ni vet, ni borde vara högst vaksamma. Vi tyckte att det var mycket rysk propaganda under valet 2016 och vi har blivit förvarnade om att det kommer att bli något avslöjande som liknar det. Så var uppmärksamma”, förklarar Zuckerberg i podcasten.

Enligt Zuckerberg ser Facebook FBI som en ”legitim institution” och ”en väldigt professionell brottsbekämpande organisation” och att man därför tar det på allvar ifall FBI uppmanar till ”vaksamhet”.

New York Post publicerade nyheten om dokumenten i Hunter Bidens laptop mitt under presidentvalskampanjen 2020. De visade bland annat på flertalet skumma affärer som Hunter Biden och fadern, då presidentkandidat Joe Biden, hade för sig i både Ukraina och Kina.

Många medier avfärdade då nyheten som en ”rysk påverkanskampanj”, men har i efterhand tvingats erkänna äktheten i dokumenten.