USA President Joe Bidens son Hunter Biden har enligt en jury gjort sig skyldig till vapenbrott. Presidentsonen riskerar nu fängelse.

Under tisdagen kom beskedet från juryn i den domstol i Delaware där president Joe Bidens son Hunter Biden åtalats för en rad vapenbrott. Enligt juryn har Biden gjort sig skyldig till tre vapenbrott, inklusive att ha ljugit om sitt drogmissbruk när han sökte vapenlicens för en Coltevolver som införskaffades 2018, skriver Reuters.

Under rättegången fick juryn ta del av textmeddelanden från Hunter Bidens telefon, där han planerade knarkaffärer och diskuterade rökning av crack, vilket är en form av kokain. Till och med Hunter Bidens egen självbiografi användes som bevis mot honom, då åklagaren kunde spela upp delar av ljudboksversionen i vilken Biden skryter om sin förmåga att alltid kunna ”sniffa fram” crack.

Trots detta försökte Hunter Biden under rättegången hävda att han helt saknade uppsåt att bedra någon när han bedyrade att han var helt drogfri i samband med vapenköpet.

Maxstraffet för brotten som Hunter Biden dömts för är enligt CNN 25 års fängelse och böter på upp till 750 000 dollar. Eftersom det är första gången Biden döms för ett federalt brott är det dock troligt att det blir ett betydligt mildare straff.

Påföljden kommer att bestämmas av domaren, som inte gav något datum men betonade att det borde ske inom fyra månader.

Domen mot Hunter Biden markerar första gången som en amerikansk presidents familjemedlem döms för ett federalt brott. Biden står också åtalad vid en domstol i Kalifornien för nio olika skattebrott. Tre av brotten anses grova medan sex klassas som förseelser och enligt åtalet har Biden undanhållit staten sammanlagt 1,4 miljoner dollar i skatt medan han spenderat stora summor på knark, horor och lyxbilar.