USA Hunter Biden åtalades på torsdagen vid en domstol i Kalifornien för nio olika skattebrott. Tre av brotten anses grova medan sex klassas som förseelser.

I somras rev en domare upp en överenskommelse som den amerikanske presidenten Joe Bidens son Hunter Biden slutit med en åklagare om åtalsunderlåtelse. Överenskommelsen hade gjort att Hunter Biden slapp fängelse för en rad skattebrott han misstänkts för.

Nu har Biden åtalats för nio olika skattebrott vid en domstol i Kalifornien. Dessutom åtalas han i Delaware enligt en federal lag som förbjuder narkomaner att bära vapen, eftersom han ertappades med en pistol 2018 samtidigt som det var känt att Biden hade ett omfattande missbruk av tung narkotika.

Åklagare David Weiss, som lämnat in stämningen i Kalifornien, har i ett uttalande beskrivit att Hunter Biden ”spenderade miljontals dollar på en extravagant livsstil istället för att betala sina skatter”. Totalt ska det handla om minst 1,4 miljoner dollar som Biden undanhållit staten mellan 2016 och 2019.

Tre av brotten som Biden åtalas för anses som grova, vilket innebär att presidentsonen riskerar upp till 17 års fängelse ifall han befinns skyldig.

Samtidigt som Hunter Biden åtalas arbetar den amerikanska kongressens republikaner för att ställa Joe Biden inför riksrätt. Enligt republikanerna har han tillsammans med sin son använt sitt politiska inflytande för att utpressa familjens affärspartners i Ukraina och Kina.

Hunter Bidens advokat Abbe Lowell menar att åtalet i Kalifornien är kopplat till den politiska striden i Washington.

— Baserat på fakta och lagen hade åtalen i Delaware och Kalifornien inte lämnats in om Hunters efternamn hade varit något annat än Biden, säger Lowell i ett uttalande.