USA. 2018 förnekade Facebook-bossen Mark Zuckerberg i en utfrågning av amerikanska kongressen att Facebook sysslar med politisk censur. Nu vill den republikanske kongressledamoten Matt Gaetz utreda Zuckerbergs lögn som mened.

Mark Zuckerberg. Foto: Brian Solis (CC BY).

I en kriminalremiss till USA:s statsåklagare William Barr skriver den republikanske kongressledamoten Matt Gaetz att Facebooks vd Mark Zuckerberg efter nya avslöjanden om Facebooks censur kan konstateras ha vilselett kongressen och gjort sig skyldig till mened i ett hörande i början av 2018. Zuckerberg vad då inkallad för att under ed vittna om huruvida hans företag på politiska grunder censurerat användare med konservativ inriktning.

Mark Zuckerberg förnekade i kongressens hörande att Facebook skulle förtrycka innehåll med konservativt betonad inriktning eller att man skulle censurerar innehåll eller personer som framför sådant. Samtidigt har visselblåsare som jobbat som innehållsmoderatorer på Facebook kommit med graverande bevis som man läckt och redogjort för Project Veritas och specifikt avslöjar sådan manipulation.

Mot bakgrund av detta hänvisar jag respektfullt herr Zuckerberg till Departementet för utredning av potentiella överträdelser av 18 U.S.C. §1001, 1505 och 1621 för att i hög grad ha givit falska uttalanden till kongressen under ed.”, skriver Matt Gaetz.

De två innehållsmoderatorerna ifråga – Zack McElroy och Ryan Hartwig – jobbade med innehållsöversiktens flöde som genereras av Facebooks AI-program och ska flagga för ifrågasättande innehåll. McElroy och Hartwig klargjorde i sina avslöjanden om hur programmet filtrerade bort innehåll där användare gav stöd till Donald Trump, republikanska kandidater samt till konservativt inriktade frågor i största allmänhet.

Som en medlem av kongressen, ifrågasätter jag herr Zuckerbergs trovärdighet, och utmanar hans villighet att samarbeta med vår överseende myndighet, och att vår kongress avsätter resurser till denna tidskänsliga utredning.” skriver Gaetz i remissen.

Om Zuckerberg blir fälld av en jury kan han få spendera fem år i fängelse.


  • Publicerad:
    2020-07-31 10:00