CENSUR. Facebook har stängt av stora mängder användare av politiska skäl och av misstag även censurerat afrikanska musiker.

Teckning föreställande Mark Zuckerberg: DonkyHotey (CC BY 2.0).

Som Nordfront skrev tidigare idag blev många nationalister i Sverige avstängda från Facebook och Instagram under måndagen. Sanna Hill från Nya Tider och Exakt24 stängdes av från Facebook och på Instagram blev Nordfronts nyhetsredaktör Simon Holmqvist avstängd.

Bland alla rapporter om censur som Nordfront noterat verkar ett mönster vara att de avstängda har kritiserat de afrikanska och vänsterextrema upploppen som sker under parollen Black Lives Matter. Vissa uppger dock att de inte skrivit något politiskt alls och Facebook verkar göra konstiga ”helhetsbedömningar” där vissa personer i sig är ovälkomna på deras plattform oavsett vad de faktiskt skriver på sidan. Detta är i linje med Facebooks åtgärd förra året där man stängde av personer man ansåg vara ”farliga”. Då var det bland andra bögen Milo Yiannopoulos, konspirationsteoretikern Alex Jones och den svarte nationalisten och antisemiten Louis Farrakhan som stängdes av.

Nu är det inte bara vad du skriver som kan bryta mot Facebooks regler, du som person kan i sig vara ett brott.

Bortsett från alternativmedia har det varit tyst i svenska medier om den här attacken mot svenskars yttrandefrihet. I utländska medier som ryska RT har man identifierat en pågående censurkampanj på Facebook som varit riktad mot skinhead-musikkulturen och införts som en del i Facebooks politiska aktivism till stöd för BLM.

Även utomlands har dock fokus inte legat på att kritisera den politiska censuren, utan kritiken har riktat sig mot att ”fel personer” drabbats av censuren. RT skriver till exempel:

Flera ska-musiker och fans, inklusive [Neville] Staples fru Christine, som nu uppträder tillsammans med sin man, gick ut på Twitter och klagade över att deras konton blivit borttagna och krävde en förklaring från Facebook.

Neville Staple är svart och av afrikansk härkomst, vilket gör det absurt att han rensats ut i Facebooks kamp mot ”vit rasism”. Anledningen att Staple och hans ska-musik sammankopplas med ”vit rasism” är att ska var en musikstil som i sin tur influerade skinhead-musiken.


  • Publicerad:
    2020-06-10 12:00