CENSUR. Facebook genomförde på tisdagen en större utrensning av användare som uttryckt systemkritiska åsikter. Bland dem fanns ett antal som kritiserat den antivita organisationen Black Lives Matter, BLM.

Mark Zuckerberg, medgrundare till Facebook. Foto: Brian Solis (CC BY).

Under tisdagen stängdes ett stort antal användare med systemkritiska åsikter ner från Facebook. Ett större antal av de avstängda verkar dessutom ha kritiserat den rashetsande svart makt-organisationen Black Lives Matter, BLM.

Sanna Hill, viceredaktör på Nya Tider, är en av de som stängts av från det konto hon haft i 12 år.

Dagen före avstängningen hade hon i ett inlägg skrivit om att BLM-demonstranter sparkat mot polisen. Sedan stängdes kontot ner med förklaringen att kontot ”inte följer våra communityregler”.

Hill försökte då att starta ett nytt konto, vilket även det plockades bort.

Av de som stängts av hade flera lagt in en vit fyrkant på sina konton.

De som vill visa sitt stöd för den antivita BLM-rörelsen uppmanas att lägga in svarta fyrkanter på sina konton och en vit fyrkant används som ett sätt att markera att även vita har rättigheter eller för att protestera mot BLM-organisationen.

Vissa av de avstängda har inte nämnt BLM utan endast uttryckt invandringskritiska åsikter.

Facebook kan genom att stänga av ett tillräckligt antal med ”fel åsikt” driva fram en försiktighet hos övriga användare som genom självcensur sedan använder sin så kallade ”yttrandefrihet” på ett sätt som låter dem finnas kvar på plattformen, så kallad ”chilling effect”.


  • Publicerad:
    2020-06-10 09:00