KULTURREVOLUTIONEN En styrelsemedlem i ett av världens största konfektionsföretag avgår efter att ha uttalat försiktig skepticism mot BLM:s verksamhet – i ordalag som förekom på CNN för bara några år sedan.

Veronica Wu, styrelsemedlem i VF Corporation – en av världens största konfektionsföretag med säte i USA – har enligt Webbtidningen Axios avträtt sin post, som hon innehaft sedan mars 2019.

VF Corporation ligger bakom klädmärken som The North Face, Supreme och Timberland.

Wu satt även i ledningen för en stiftelse som en gång beskrev sig själv som ”den största fonden ägnad nyetablering av företag”.

I juni 2020 påkallade en kontorschef vid Hone Capital Wus uppmärksamhet på att bolaget hade för avsikt att högtidlighålla den 10 juni som en helgdag, enligt e-postkommunikation som kommit i Axios händer.

Wu ska först ha varit helt ovetande om vad som skulle högtidlighållas just denna dag. Kontorschefen förklarade då detta för henne – och Wus respons på detta klargörande blev det som satte henne i klister.

Hon svarade:

Jag ställer mig inte bakom detta. Jag har levt i detta land som medlem av en minoritet och som kvinna i hela mitt liv. Inte i någon av dessa egenskaper har jag erfarit mycket rasism eller diskriminering. I det stora hela upplever jag att jag kunnat tävla på lika villkor. Jag anser verkligen inte att detta land i det stora är rasistiskt.

Hon fortsatte i sitt mejl:

Det betyder inte att det inte finns människor som kan ha gjort så [upplevt rasism och diskriminering] (det kan finnas personer tillhörande någon minoritet och några extremister) men detta är långt ifrån det största problemet i detta land. Ju mer vi försöker göra det till ett sådant, förvärrar detta situationen genom att uppmärksamma folk på skillnaden. Detta land är storslaget för att det är en meritokrati.

Slutdelen av Wus mejl har av inblandade setts som den mest kontroversiella:

Jag tror inte på Black Lives Matter. Om något så tror jag att de är de sanna rasisterna, som försöker skapa motsättningar för att leda detta land mot socialism eller till och med kommunism.

Nyhetssidan Asian Dawn betonar att det Wu skrev här inte skiljer sig nämnvärt från inlägg i den amerikanska debatten som sågs som helt mainstream för bara några år sedan.

Man rekommenderar härvid läsarna att ta reda på vad Morgan Freeman vid den tiden yttrade till Don LemonCNN.

Företaget VF kom idag med följande skriftliga uttalande efter att Wus avgång från styrelsen tillkännagivits tidigare under dagen:

VF Corporation har idag offentliggjort att Veronica Wu har informerat oss om sitt beslut att med omedelbar verkan lämna sin plats i företagets styrelse till förfogande. Wus avgångsbeslut är inte ett resultat av någon meningsskiljaktighet med VF rörande frågor relaterade till företagets verksamhet, policy eller agerande.