”HATBROTT” Den svarte skådespelaren betalade vänner för att arrangera ett ”rasistiskt angrepp” på honom själv. Den svarte domaren frikände honom. Men nästan tre år senare fäller en domstol honom på fem av sex åtalspunkter.

Black Lives Matter har gjort sig kända för att ställa sig på rättshaveristers sida.

Sålunda solidariserar sig rörelsens ledare i Los Angeles Melina Abdullah med den för fejkat hatbrott nu slutligen dömde Jussie Smollet.

På Twitter dömer hon ut rättegången som ”en vit överhöghets-charad”.

Bakgrund: Fejkat hatbrott

Det var i slutet av januari 2019 som den svarta skådespelaren uppgav att han hade blivit utsatt för en rasistisk attack i Chicago.

Han påstod därvid att två vita maskerade män hade bundit en snara kring hans hals och hällt blekmedel över honom.

Efter “attacken” överöstes Smollett av sympatiyttringar från andra ”kändisar”.

Polisen hade inte tillgång någon film från själva händelsen, men fann på övervakningsfilmer från samma område två misstänkta personer.

Man grep därefter två nigerianska bröder, som sedan erkände att de hjälpt till att iscensätta attacken.

Enligt åklagaren i det målet ska Smollet ha skrivit ut en check på 3 500 dollar till bröderna och även försett dem med kontanter för inköp av rep, skidmasker, handskar och röda basebollkepsar.

Trots övertygande bevisning lade den svarte domaren ned målet mot Smollett.

Beslutet att lägga ned åtalet mot Smollett kom dock att kritiseras mycket hårt.

Stadens då nye borgmästare Lori Lightfoot pekade ut det som ett belysande exempel på ”dubbla måttstockar för överklassen och vanliga medborgare”, medan dåvarande president Donald Trump såg beslutet som ”en skam för nationen”.

I år tog dock en ny domstol upp fallet och den tidigare Empire-skådespelaren har nu dömts på fem av sex åtalspunkter.

BLM-ledaren i L.A. hyllar Smollett för ”hans mod

BLM-ledaren i L.A. Melina Abdullah, en tidigare lärare vid California State University i Long Beach och rabiat avfinansiera polisen-aktivist, hyllade inför och under årets rättegång mot Smollett den förre Empire-skådespelaren för hans ”mod” när han åter ställdes inför rätta i Chicago anklagad för att ha iscensatt ett falskt hatbrott mot sig själv.

På Twitter skrev ledaren häromdagen:

”När de går in i slutpläderingarna i Jussie Smollett-rättegången måste vi modigt älska och skydda varandra och alltid komma ihåg att POLISEN LJUGER. Vi älskar dig Jussie! Melina Abdullah (@DocMellyMel) December 8, 2021.”

Abdullah rasar i sitt uttalande mot rättegången i Chicago och hävdar att det amerikanska rättssystemet bygger på ”vit överhöghet” – och hon försäkrar att det är ett av många exempel på ”det korrupta system som nedvärderar [svarta] liv”.

I ett abolitionistsamhälle skulle denna rättegång inte äga rum, och våra gemenskaper skulle inte behöva slåss och lida för att bevisa vårt värde” dundrar Abdullah och fortsätter:

”Istället finner vi oss själva tvingade att lägga våra liv och vårt värde i händer tillhörande domare och juryer som opererar inom ett system som är format för att förtrycka oss, medan vi fortsättningsvis har att möta en korrupt och våldsbenägen polismyndighet som gång på gång visat att man helt saknar respekt för våra liv.”

Chicagos åklagare anklagade i årets rättegång den 39-årige skådespelaren för sex fall av grovt ordningsbrott, för att ha ljugit för polisen och lämnat in tre falska polisanmälningar om en attack som han falskeligen uppgivit att han utsattes för i januari 2019.

Jussie förde i veckan talan i sin rättegång och hävdade då frankt att det inte existerar någon ”bluff” och att han inte planerade den omtalade attacken mot sig själv.

Men han erkände också att han är nära vän till de två män som Chicagopolisens utredare uppger utförde den falska attacken mot skådespelaren.

Åklagaren uttalade n-ordet när han citerade mig!"

Smollett gick också hårt åt den särskilda åklagaren Daniel Webb för dennes högläsning av skådespelarens textmeddelanden – en recitering som innefattade ett flertal röststarka och välartikulerade uttal av n-ordet inför öppen domstol.

Den tidigare ”Empire”-skådespelaren har nu alltså slutligen dömts på fem av sex åtalspunkter.