USA Den amerikanska rapstjärnan, som tidigare attackerats av ADL för sina ”antisemitiska uttalanden” har nu orsakat nya kontroverser genom att fördöma BLM för att istället omhulda White Lives Matter.

Den svarte amerikanske rapstjärnan Kanye West är känd för sina ”kontroversiella” uttalanden och ställningstaganden. Han har tidigare framhärdat i sin kritik mot judisk makt och han har tagit Donald Trumps parti i dennes konflikt med en rapkollega till West. I sitt senaste utspel har West kallat Black Lives Matter för ”en bluff” samt framträtt offentligt med en White Lives Matter-tröja.

Alla vet att Black Lives Matter var en bluffförkunnade den 45-årige artisten på tisdagen i ett senare raderat Instagram-inlägg som fortsatte: ”Nu är det över. Varsågod.” Uttalandet har av ADL klassificerats som ”hatfullt”.

Uttalandet uppges ha varit ett svar på kritik som West fick efter att på måndagen ha burit en ”White Lives Matter”-tröja på sin Yeezy-modevisning i Paris. Vid detta catwalk-evenemang förevisades märket Yeezys nya klädsamling och vissa modeller bar därvid skjortor som kritiker funnit ”förmedlar ett anti-BLM-budskap”. På foton och videor från showen syns West tillsammans med den svarta ”högerkommentatorn” Candace Owens – båda klädda i matchande skjortor med ”White Lives Matter” tryckt på baksidan och en bild av påven på framsidan.

Kanye Wests beslut att bära en ’White Lives Matter’-tröja är äckligt, farligt och oansvarigtkommenterar den svarte författaren och professorn Marc Lamont Hill på Twitter, och fortsätter:

Några av er kommer att tillskynda till hans försvar. Ni borde fråga er själva varför.

Rapparen Jaden Smith lämnade Wests modevisning i protest. ”En sann ledare leder … Svarta liv är viktiga.” uppges han ha kommenterat.

Organisationen sargad av skandaler

BLM har de senaste åren drabbats av ett antal skandaler. Till exempel har den nya ledaren för den nationella ”icke-vinstdrivande” BLM-organisationen, Shalomyah Bowers, åtalats för att ha förskingrat mer än 10 miljoner dollar i donationspengar. BLMs medgrundare Patrisse Khan-Cullors anklagas för att förra året ha finansierat ett privat fastighetsköp för 3,2 miljoner dollar med donationspengar. Hon har även anklagats för att ha betalat sin bror och sina barns pappa mer än 1,8 miljoner dollar tillsammans som ersättning för uppdiktade tjänster till BLM. Gruppen erhöll över 90 miljoner dollar i donationer 2020. West, som nu går under artistnamnet Ye, rankas som världens rikaste rappare med en förmögenhet som av Forbes uppskattas till 2 miljarder dollar, till stor del baserat på hans modemärke Yeezy.