YTTRANDEFRIHET. Grundaren av Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige”, Patrik Markström, döms till villkorlig dom och 60 dagsböter för att han inte har raderat rasistiska kommentarer som andra skrivit.

Patrik Markström, 52, döms nu av Eskilstuna tingsrätt till villkorlig dom och 60 dagsböter för att han som ansvarig för en så kallad elektronisk anslagstavla – Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige” – inte har raderat alla inlägg med påstått rasistiskt eller hatiskt innehåll.  

Enligt BBS-lagen ska den som tillhandahåller en elektronisk anslagstavla ansvara för att förhindra att uppenbart brottsligt innehåll, som barnpornografibrott eller hets mot folkgrupp, förekommer på anslagstavlan.

Totalt åtalades Markström för åtta fall av hets mot folkgrupp, och han fälls nu för samtliga.

Markström hävdade under huvudförhandlingen att det skrivits över 250 000 kommentarer i gruppen varje månad, och att tusentals kommentarer raderats, men att han omöjligen kunnat läsa och granska alla kommentarer som publiceras i gruppen.

— Det är positivt med en fällande dom, även om den är lindrig, kommenterar Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare, domen och tillägger:

— Den här varningen innebär ändå konsekvenser för den här mannen och han kan exempelvis få svårt att resa.

”Stå upp för Sverige” var under en lång period Sveriges största politiska Facebookgrupp. Gruppen bildades ursprungligen som en stödgrupp till Örebropolisen Peter Springare i februari 2017 under namnet ”Stå upp för Peter Springare”. Efter att Springare tagit avstånd från gruppen fick den sitt nuvarande namn.

Markström har hela tiden förnekat brott.

Källa:
Patrik Markström döms för rasism på Facebook


  • Publicerad:
    2019-06-25 12:10