VÄSTERBOTTEN. ”Neger djävlar försvinn”, skrev den 42-åriga kvinnan från Skellefteå på Facebook angående en ovanligt brutal gruppvåldtäkt i Västerås. Efter en anmälan av djurplågaren Tomas Åberg åtalas hon nu för ”hets mot folkgrupp”.

Det var i april förra året som tre somalier dömdes till åtta månaders ungdomsvård vardera efter en gruppvåldtäkt på en 13-årig flicka. Enligt domen ska flickan ha blött kraftigt under våldtäkten, som också filmades av en av somalierna.

En artikel från Fria Tider om domen mot somalierna delades sedan i Facebookgruppen ”Utvisa kriminella invandrare”, varpå en 42-årig kvinna från Skellefteå kommenterade den med orden ”Neger djävlar försvinn”.

Hennes kommentar noterades sedan av den ökände djurplågaren Tomas Åberg på Näthatsgranskaren, som anmälde kvinnan. I sin anmälan skriver Åberg:

Uttalanden på FB får mycket stor spridning, nästan alltid till många tusen människor och är därför extra allvarliga. Det är därför högre straffvärde och sällan ringa brott.

I förhör har kvinnan erkänt att hon skrev kommentaren. Hon berättar också i förhöret att hon själv blev våldtagen för två år sedan och att hon därför ”såg rött” när hon läste artikeln.

Men att hon själv ska ha utsatts för en våldtäkt ansågs inte som något förmildrande för åklagaren Axel Holmberg, som valde att väcka åtal. Under tisdagen inleddes rättegången mot kvinnan, som ifall Tomas Åberg fått sin vilja igenom hade riskerat upp till två års fängelse. Men åklagaren yrkar istället på villkorlig dom och dagsböter.

Dom meddelas den 19 februari.

Källor:
Skellefteå tingsrätt: Mål nr: B1252-18, aktbilaga 9 (FUP)
Skellefteå tingsrätt: Mål nr: B1252-18, aktbilaga 1 (Stämningsansökan)


  • Publicerad:
    2019-02-06 14:30