SVERIGE. Efter att det avslöjats att mannen bakom det orwellianska projektet ”Näthatsgranskaren” var en simpel djurplågare som ljuger om akademiska meriter så tystnade lögnpressens hyllningskörer något. Men nu har SVT publicerat en ny artikel som uppmärksammar hur många tankebrottslingar som lagförts tack vare det skattefinansierade projektet.

Nordfront har tidigare skrivit om ”Näthatsgranskaren”, ett skattefinansierat projekt som syftar till att jaga oliktänkande svenskar på sociala medier och lagföra dem enligt gummiparagrafen ”hets mot folkgrupp”. Projektledare för organisationen är Tomas Åberg (750127-0255) – tidigare Tomas Bergström – en simpel djurplågare, vilket Nya tider var först att avslöja. Dessutom har det visat sig att han ljugit om påstådda akademiska meriter och en tidigare kollega har beskrivit honom som ”en fullfjädrad mytoman” som ”saknar helt spärrar och gränser”.

Efter avslöjandet kom hyllningarna av Näthatsgranskaren att tystna något, även om arbetet med att lagföra tankebrottslingar har fortsatt bakom kulisserna. Men nu har SVT valt att återigen uppmärksamma djurplågaren och hans jakt på oliktänkande.

I artikeln ”De anmäler hatbrotten på sociala medier” beskrivs bland annat hur Åberg kör ett program på Facebook, som ”letar efter vissa ord och kombinationer av ord som enligt juridiska prövningar utgör hets mot folkgrupp eller andra hatbrott”.  När programmet identifierat ett potentiellt åsiktsbrott granskar Åberg inlägget manuellt och bedömer ifall det är i enlighet med Sveriges åsiktslagar eller inte.

— Många gånger så är det bara väldigt rasistiskt, men går inte över gränsen till vad som faktiskt är brott. Det som vi tror är brott anmäler vi till polisen för att rättsväsendet ska pröva frågan, berättar Tomas Åberg till SVT.

Åberg skryter också över det faktum att det framförallt är äldre personer som drabbas av hans jakt på oliktänkande.

— Eftersom många av brotten vi anmäler är på Facebook, och det är en högre medelålder där, så ligger den på runt 50 år, säger han.

Under året har flertalet rapporter inkommit om hur pensionärer fått sina hem stormade av polis, tvingats genomgå flertalet förnedrande polisförhör där de bland annat uppmanats att redogöra för sina politiska åsikter och slutligen lagförts tack vare Näthatsgranskarens skattefinansierade verksamhet. Men Tomas Åberg säger sig samtidigt tycka synd om sina offer.

— Det gör de här personerna rädda, det begränsar dem och på det viset är de offer, säger han.

Trots detta kommer han att fortsätta sitt korståg mot oliktänkande på sociala medier, eftersom han tror att hans arbete kan stoppa en ”ny Breivik”.

— De kan känna sig berättigade av den här myllan av hat på sociala medier. Vi vill inte ha fler Anton Lundin Pettersson eller Breivik som går ut och begår väldigt grova brott och attentat, menar Åberg.

Källa:
De anmäler hatbrotten på sociala medier


  • Publicerad:
    2018-05-29 14:00