YTTRANDEFRIHET. Den statligt finansierade Näthatsgranskaren skickade polisen på pensionären Christina Nilsson Öberg för ”hetsande” kommentarer om afghanska skäggbarn. Åklagaren smädade henne och krävde fängelsestraff. Nu är hon friad på alla punkter. 

Den 65-åriga kvinnan Christina Nilsson Öberg stod tidigare idag åtalad för åtta fall av hets mot folkgrupp i Jönköpings tingsrätt. Detta efter att ha anmälts av den statligt stödda yttrandefrihetsfientliga organisationen Näthatsgranskaren som leds av den före detta polisen och djurplågaren Thomas Åberg.

Bakgrunden är att Öberg år 2016 ska ha blivit misshandlad och rånad av ett gäng afghaner. Öberg lades in på sjukhus efter händelsen, som dessutom sågs av flera vittnen. Utredningen lades dock ner. Till följd av händelsen blev den 65-åriga pensionären därefter allt mer uttalat invandringskritisk på internet, vilket låg till grund för Näthatsgranskarens anmälan.

Dagens dom blev, till skillnad från de allra flesta fall av åsiktsbrottet hets mot folkgrupp, friande. Detta eftersom åklagaren inte kunde bevisa att det var Öberg som hade skrivit de saker som Näthatsgranskaren anmält henne för. Hon ska nämligen ha haft en inneboende hos sig under tiden de ”hetsande” meddelandena skrevs.

Källor:
Brottsoffer hotas av fängelse för hets mot folkgrupp – Nya Tider på plats i rätten
Kvinna frias för rasism på Facebook


  • Publicerad:
    2018-03-21 21:55