Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Kulturministern avslöjade orwelliansk plan för svensk “yttrandefrihet”

Av Redaktionen, 2018-06-10
redaktionen@nordfront.se

YTTRANDEFRIHET. I Sveriges Radio Ekots lördagsintervju berättar demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) om hur regeringen planerar att inskränka yttrandefriheten vid en valseger. Bland annat ska man se över gummiparagrafen ”hets mot folkgrupp” för att ge polisen större befogenhet att slå ned på tankebrottslingar.

Den före detta Disneydags-stjärnan och nuvarande kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke vill se hårdare tag mot politiska dissidenter. Foto: Anders Henrikson (CC BY SA 2.0).

Under gårdagens lördagsintervju i Sveriges Radio Ekot intervjuades den miljöpartistiska kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke. Hon berättade bland annat om vilka planer hennes regering har för att ”stärka demokratin” i framtiden. Exempelvis har den socialdemokratiskt ledda regimen diskuterat hårdare tag gentemot dem som kritiserar journalister, politiker och konstnärer.

Dessutom meddelar Bah Kuhnke att man håller på att se över åsiktslagen ”hets mot folkgrupp”, för att effektivisera arbetet med att lagföra politiska dissidenter.

— Jag vill att polisen ska ha rejäla verktyg, meddelar Kuhnke, som inte vill ge besked om exakt vad detta innebär i dagsläget.

Angående att hot och våld mot politiker ska ha ökat något, enligt siffror från Brå, säger Kuhnke bland annat att man ska intensifiera indoktrineringen av landets unga i ”demokrati”. Men hon vill också se ett särskilt juridiskt skydd för yrkesgrupper som idag drabbas hårt av det folkliga missnöjet mot makteliten.

— Jag ser att vi har grupper i vårt samhället som arbetar med yttrandefriheten som grund: Det är politiker – framförallt lokala politiker – som är utsatta, det är journalister och det är konstnärer. Jag och Miljöpartiet vill gärna att vi i de lagar vi har tar särskild hänsyn till den utsattheten och vikten av att de kan utföra sina arbeten, förklarar kulturministern.

Kultur- och demokratiministerns inställning om att införa ett slags majestätsbrott mot särskilda yrkesgrupper är i linje med de rekommendationer som den så kallade Blåljusutredningen framförde tidigare i år. Utredningen – som leddes av riksåklagare Anders Perklev – fokuserade framförallt på blåljuspersonal när man rekommenderade införandet av ”blåljussabotage” som ett nytt brott med livstids fängelse på straffskalan. Men riksåklagaren med kollegor menar även att ett generellt skydd för ett antal yrkesgrupper kan vara på sin plats.

— Detta gäller även hemtjänst, brevbärare, butikspersonal och journalister. Därför föreslår vi en generell bestämmelse, sade riksåklagare Anders Perklev när han skulle förklara vad ”blåljussabotage” var för något.

Lyssna på hela lördagsintervjun med Alice Bah Kuhnke:


  • Publicerad:
    2018-06-10 10:00