INRIKES. Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona kommunfullmäktige frias för hets mot folkgrupp sedan han kritiserat böneutropet i Karlskrona.

Det var i november 2017 som Islamiska Kulturföreningen i Karlskrona för första gången fick böneutrop från sin 17,5 meter höga minaret på Kungsmarken, något som fick Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona kommunfullmäktige, Christopher Larsson, att skriva ett kritiskt inlägg till händelsen. På Facebook-sida skrev han följande:

En sorgens dag sker på fredag, då kommer minareten för första gången skandera ut över Karlskrona att ’Allah är stor’ samma fras ’Allah akhbar’ som islamister skriker när de spränger sig i luften. Vi hade ett islamistiskt terrordåd i New York igår, vi har haft självmordsbombare vid två tillfällen i Stockholm. Säpo säger att vi har mer än 200 islamska extremister bredda att dö för islam.

Riksdagsledamoten samt socialdemokraten Magnus Manhammar polisanmälde Larssons inlägg och åtal om hets mot folkgrupp väcktes. I samband med åtalet avslöjades det att åklagaren i fallet, Lena-Marie Bergström, själv hade delat en film på Facebook där Sverigedemokraterna likställdes med ”nazister”. Åklagaren ansågs senare vara jävig och fick inte driva ärendet vidare men åtalet fortsatte ändå.

Under torsdagen frikändes Christopher Larsson från hets mot folkgrupp då tingsrätten slår fast att Larsson inte ”klart överskridit” gränsen för en saklig diskussion. Att kommentaren publicerades på en politisk Facebook-sida stärker deras bedömning att den ska anses vara tillåten i en politisk debatt, menar tingsrätten.

— Dagens besked innebär en lättnad för mig. Det har varit en påfrestande tid, säger Larsson.

Magnus Manhammar är inte nöjd med domen och säger följande:

— Domen visar att lagstiftningen måste ändras och jag som lagstiftare ska göra allt vad jag kan för att ändra lagen så att det inte blir tillåtet att sprida hat på det här sättet i sociala medier.

Källa:
SD-ledaren Christopher Larsson frias


  • Publicerad:
    2019-01-24 22:45