UPPSALA. En berusad kvinna i 40-årsåldern ska ha sjungit ”Arbeit mach frei!” och ”Alle Juden raus!” ackompanjerat med flera Hitlerhälsningar vid Centralstationen i Uppsala. Kvinnan skyller på att hon sett två Hitlerklistermärken under kvällen och åtalas nu för hets mot folkgrupp.

Det ”förbjudna” klistermärke som den HMF-åtalade Uppsalakvinnan skyller sina åsiktsbrott på. Mannen på bilden har censurerat ansikte med tanke på Sveriges expanderande åsiktslagar.

En 44-årig kvinna med ursprung i Sydamerika åtalas av Uppsala tingsrätt för hets mot folkgrupp efter en incident vid Uppsala centralstation i slutet av mars 2017.

Enligt två ordningsvakter som ingrep mot kvinnan ska hon i berusat tillstånd ha sjungit ”Arbeit mach frei!” och ”Alle Juden raus!” inne på Centralstationen. Dessutom ska hon ha utfört flera så kallade Hitlerhälsningar.

Enligt vakternas uppgifter ska åtminstone 15-20 personer ha sett och hört kvinnan uttala de förbjudna orden och genomföra den förbjudna armrörelsen, varför så pass stor spridning av ”meddelandet” har skett att det kan utgöra ett åsiktsbrott.

Den åtalade kvinnan har dock i polisförhör förnekat brott. Hon menar att hon under kvällen sett två Hitlerklistermärken, varav en bredvid sin mors bostad, och att hon därmed själv blivit utsatt för ”hets mot folkgrupp”.

Hon medger att hon skrikit ”Alle Juden raus!”, men att hon bara gjorde det eftersom ”världen fylld av likgiltiga människor som inte bryr sig”. Men också för att ”göra hårt uppror mot detta land”, framförallt mot ”alla som sitter på sina akademiska utbildningar”.

Däremot förnekar kvinnan bestämt att hon ska ha gjort några så kallade Hitlerhälsningar.

— Jag är uppväxt på 70-talet och på den tiden hade alla människor lika värde, berättade kvinnan under polisförhöret.

Kvinnan åtalas även för våldsamt motstånd efter att i oktober samma år ha ”kastat med kroppen under intransport” i samband med att två polismän omhändertog henne enligt Lagen om berusade personer (LOB).

Källor:
Uppsala TR: Mål nr: B 1641-17, aktbilaga 13 (Stämningsansökan)
Uppsala TR: Mål nr: B 1641-17, aktbilaga 15 (FUP)


  • Publicerad:
    2019-02-11 10:00