ÅSIKTSCENSUR. Organisationen Näthatsgranskaren har fått godkänt ytterligare en halv miljon kronor i bidrag av staten. I ansökan beskriver man verksamheten som ”rättsstatsaktivism mot nätkränkningar”.

Det är tidningen Nya Tider som avslöjar att organisationen Näthatsgranskaren, som leds av djurplågaren Tomas Åberg, av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) fått beviljat en halv miljon kronor i bidrag för 2019.

Organisationen har gjort sig känd för att söka igenom sociala medier efter politiskt inkorrekta yttranden av etniska svenskar, som man sedan anmäler för ”hets mot folkgrupp”. I många fall lyckas man även få de anmälda fällda, då lagen konstant omtolkas och utvidgas.

Nya Tider skriver att organisationen i sina ansökningar för 2017 och 2018 kallade sin verksamhet för ”Nätfrid” och ”Valfrid”, men att man för 2019 helt sonika beskriver det man gör som ”rättsstatsaktivism mot nätkränkningar”. Näthatsgranskaren har beviljats bidrag vid samtliga tre ansökningar, om totalt 2 131 000 skattekronor.

”En statlig myndighet ger alltså pengar till en privat förening för att bedriva polisiär verksamhet mot medborgares åsikter på nätet, trots att polisen redan har anställt särskilda ’hat- och demokratibrottsutredare'”, skriver Nya Tiders Jonas Persson.

Vidare skriver Nya Tider att samhällsdebattören Kjell Böhlin begärt ut de offentliga uppgifterna kring Näthatsgranskarens senaste bidragsansökan hos MUCF och att förnamn, efternamn, adress och telefonnummer censurerats i dokumenten. Det enda som framgår är att Tomas Åberg har gjort ansökan.

Tidigare i år uppmanade Åberg till massangivelser mot åsiktsbrottslingar på nätet.

— Skicka en skärmdump till oss så säger vi om det är hets mot folkgrupp eller inte, eller om vi bedömer att det är hets mot folkgrupp, för vi kan ju inte säga med säkerhet. Sen är det jättebra att anmäla sånt här till polisen, sa Åberg i en intervju med SVT.

Källa:
Får nya skattemedel för att jaga svenskar med fel åsikter


  • Publicerad:
    2019-06-26 20:20