ÅSIKTSBROTT. En hatbrottspolis läxade i somras upp en 61-årig kvinna eftersom hon läst på ”alternativmedia”. Kvinnan, som tagits till förhör misstänkt för åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp”, ska även ha DNA-topsats.

Storebror ser dig. Tänk inga otillåtna tankar. Ha inga åsikter.

Samma åsiktspolis som inledningsvis drev utredningen mot systemkritikern Bilyana Martinovski, förhörde i somras en 61-årig kvinna som anmälts av den ökände Näthatsgranskaren, vilken satt i system att jaga tankebrottslingar på nätet.

Kvinnan togs till förhör, misstänkt för åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp” efter att i affekt ha kommenterat en artikel på Fria Tider. Artikeln handlade om en grupp somalier som ströp och våldtog en ung kvinna och som slapp utvisning, vilket upprörde många.

Polisens handläggare Martina Lindberg vid polisenheten för ”demokrati- och hatbrott” var den som vid Vänersborgs tingsrätt hörde kvinnan och som passade på att pressa och läxa upp henne eftersom hon tagit del av nyheter från alternativmedia.

Lindberg frågade kvinnan om hon kände till att Fria Tider var en så kallad ”alternativmediasida” med ”kopplingar till Sverigedemokraterna och partier som är starkt invandringskritiska”. Kvinnan fick också förklara om hon kände till vad ”källkritik” är och om hon kunde se några problem med att ”man sitter och läser och blir arg över en artikel som inte är sann”.

Även kvinnans anhöriga har hängts ut som släktingar till en ”misstänkt kriminell” då de fanns med på bilder i förundersökningsprotokollet. Bilderna censurerades inte efter att förundersökningen var klar utan arkiverades som de var. Förundersökningsprotokollet är nu offentlig handling.

Den 61-åriga kvinnan ska även ha DNA-topsats för sitt åsiktsbrott.

Polisen har den senaste tiden lagt stora resurser på att jaga misstänka vars brott är att de kritiserat samhällsutvecklingen på nätet. I dessa sammanhang har polisen valt att prioritera ”kroppsvisitation” – som även kallas DNA-topsning – och som de har rätt att göra om fängelse finns med i straffskalan.

Forskaren Bilyana Martinovski fördes i mitten av oktober bort av flera uniformerade och beväpnade poliser och DNA-topsades även hon, misstänkt för ”ofredande” efter att ha skrivit ett Twitterinlägg.

Källa:
Åsiktspolis till attack mot alternativmedia


  • Publicerad:
    2019-11-11 14:25