YTTRANDEFRIHET. Den judiskägda sociala plattformen Facebook stänger inte bara av användare som delar artiklar om den brittiske islamkritikern Tommy Robinson, utan sägs nu även radera inlägg där enbart hans namn nämns.

Juden Marc Zuckerberg, en av medgrundarna till Facebook.

Att nämna den islamkritiske britten Tommy Robinson vid namn på Facebook gör att du riskerar bli avstängd av det judiskägda censurerande företaget. Robinson, som återigen dömts till fängelse av en brittisk domstol efter avslöjanden om muslimska pedofilringar, fruktar för sitt liv om han skickas tillbaka till fängelset, vilket sägs styras av jihadister.

Många har upprörts över Robinsons behandling och postat inlägg eller delat artiklar om honom på den sociala plattformen Facebook. Facebook har mer än två miljarder aktiva användare och har därmed mycket stort inflytande på vilka nyheter och åsikter som får spridas i världen.

Företaget har valt att göra det omöjligt att nämna eller länka till artiklar om Tommy Robinson. En användare blev avstängd i 30 dagar enbart för att ha försökt dela en artikel i Fria Tider, utan att ens kommentera den.

”Facebook vet hur beroende sajter som vår är av deras publiceringsverktyg. Censuren tvingar redaktörerna/journalisterna att välja mellan sanningen och upplagan. Man får ut mest annonspengar genom att anpassa sig”, skriver Hans Rustad, chefredaktören på den populära norska alternativa nyhetssajten Document.nod.

Användaren Janne Hjelm har på Twitter uppmärksammat att det nu inte ens går att nämna Tommy Robinsons namn utan att inlägget raderas:

Facebook har tagit det gamla romerska straffet ”Damnatio memoriae” och tillämpar det nu på Tommy Robinson. Hans namn får icke nämnas i inlägg, de raderas. Jag skrev ett inlägg som endast innehöll namnet. Tommy Robinson avhumaniseras och är nu död i FB’s ögon … Nästa steg – försvinner då folk fysiskt också..?

Författaren Katerina Janouch råkade ut för en sju dagars avstängning för att enbart ha delat en artikel om Tommy Robinson och yttrandefrihet.

— Det finns inget uppviglande i den här texten, det är en vanlig krönika. Samtidigt har IS-terrorister kunnat använda sig av Facebook och sprida sitt budskap där. Michael Skråmo har haft en facebooksida. Att vara IS-terrorist verkar inte vara skäl nog för att bli avstängd. Men att skriva en krönika om Tommy Robinson gör att man blir avstängd i sju dagar. Det är väldigt godtyckligt och otäckt, säger Katerina Janouch som blir allt mer tveksam till Facebook. Hon tillägger:

— Jag tror att för varje gång som något sånt här händer med Facebook kommer allt fler att lämna. Det är dock först när man lämnar Facebook på riktigt, och inte dubbelpostar, både på Facebook och, säg, på Mewe, som det kommer att hända något. Om delningarna bara finns på Mewe kommer fler att använda det. Nu kommer jag att dela på Mewe.com, vi får se vad som händer framöver.

Ett annat populärt alternativ till det yttrandefrihetsfientliga Facebook är den ryska motsvarigheten VK. Många har tröttnat på reklam, dåliga användarvillkor och den tilltagande censuren på Facebook och övergett det förtryckande företaget till förmån för det otvungna ryska alternativet.

Att Facebook på ett sätt som många finner integritetskränkande fortlöpande lämnar användarnas data till både privata företag och myndigheter är ännu en bidragande orsak till att många lämnar plattformen, till förmån för bland annat VK.

Fakta: ”Damnatio memoriae ”

”Damnatio memoriae” (latin: fördömande av minnet) innebär att utradera en person ur det gemensamma minnet.

Grunden för utplånandet är att maktutövning delvis sker med visuell hjälp – porträtt, monument, inskriptioner etcetera. Objekten är inte bara symboler i största allmänhet för härskaren utan är så laddade att ett angrepp mot symbolerna jämställs med ett ideologiskt eller till och med fysiskt angrepp på härskaren.

Källa: Wikipedia

Källor:
Janne Hjelm på Twitter
Janouch stängdes av från Facebook när hon delade artikel om Tommy Robinson: ”Helt absurt”
Facebook stänger av användare som nämner Tommy Robinson vid namn
5 skäl till varför du bör överge Facebook för VK


  • Publicerad:
    2019-07-18 11:25