CENSUR Republikaner i USA:s representanthus lovar driva igenom en omröstning om åtal mot Metas vd för lagtrots på torsdag, om han inte dessförinnan har inkommit med de handlingar rörande federal censur som han krävs på.

En omröstning rörande åtal mot den judiske vd:n för Facebooks moderbolag Meta MarkZuckerberg för lagtrots kommer att hållas i Representanthusets rättsutskott på torsdag, såvida Meta Platforms inte innan dess överlämnar de handlingar som visar hur man av federala myndigheter beordrats att kringskära yttrandefriheten för många amerikaner, uppgav utskottets ordförande Jim Jordan, en Republikan från Ohio, till Fox News på tisdagen.

Det handlar om påstådda försök från president Joe Bidens administration att kontrollera konversationer på sociala medier genom att pressa stora plattformar att censurera visst innehåll. Medan plattformarna själva lagligt kan välja hur de ska begränsa sitt innehåll, kan statliga ingripanden för att påverka dessa beslut bryta mot den lagstadgade yttrandefriheten.

Jordan hävdade att hans utskott har sett tillräckligt med bevis för att kunna slutleda att Facebook utsatts för påtryckningar om censur liknande dem som tidigare avslöjats av Twitter-grundaren Elon Musk.

Vi tror att samma sak pågick på Facebook, men vi har inte fått den kommunikationen” sa Jordan och fortsatte:

Så det är detta vi trycker på, och om vi måste gå vidare rättsligt på torsdag, då kommer vi att göra det. Vi vill bara ha informationen, eftersom vi vet att det här pågick.

Jordan citerade här ett kongressvittnesmål från förra veckan, som avslöjade att Biden-administrationen försökte censurera ett tal hållet av Robert F. Kennedy Jr., nu demokraternas kandidat i presidentvalet 2024, bara timmar efter att presidenten tillträdde i januari 2021.

Biden-administrationen var, noga räknat 37 timmar in i sin nya period, ute efter att censurera sin Demokratiska presidents primära motståndare. Det är inte meningen att det ska hända i Amerika, men det gjorde det.

Jordan pekade också på ett domstolsbeslut tidigare den här månaden, där en federal domare fann att Biden-administrationen hade försökt att ”styra debatter online” och därvid antagit ”en roll som liknar ett Orwellianskt sanningsministerium.”

Metas talesman Andy Stone hävdar i ett pressuttalande att företaget har har hörsammat uppmaningarna i rättsutskottets stämning från i februari och tillhandahållit mer än 50 000 sidor med dokument sedan dess.

— Under många månader har Meta arbetat i god tro med detta utskotts svepande förfrågningar om information, kommenterade han.

Även om det republikanskt kontrollerade rättsutskottet röstar igenom en rekommendation om att Zuckerberg åtalas för lagtrots , är det fortfarande upp till Biden-administrationens justitiedepartement att besluta om så ska ske.