MILITANT GLOBALISM En drönar-attack mot en USA-ledd koalitionsbas i Syrien på torsdagen besvarades med amerikanska luftangrepp mot anläggningar påstått drivna av Iran, varpå en amerikansk militär postering utsattes för en raket-attack.

USA:s president Joe Biden har kommenterat torsdagens amerikanska luftangrepp mot mål i Syrien, som enligt den amerikanska sidan var ett svar på en dödlig drönarattack mot en koalitionsbas – vilken man anklagar miliser kopplade till Iran för att ha utfört. Den amerikanske presidenten passade även på att varna Teheran för att USA även framledes kommer att vedergälla angrepp som detta. Uttalandet gjordes vid en gemensam presskonferens med Kanadas premiärminister Justin Trudeau i Ottawa på fredagen:

— För att undvika eventuella missförstånd, USA söker inte – ser det inte som angeläget att uppnå – konflikt med Iran. Men var beredda på att vi agerar kraftfullt för att skydda vårt folk. Det är precis vad som hände i går kväll, sade Biden.

Tidigare på torsdagen hade en amerikansk soldat dödats och fem amerikanska trupper samt ytterligare en soldat skadats när en drönare mitt på dagen träffade en USA-ledd koalitionsbas nära staden Hasakah i nordöstra Syrien, enligt uppgifter från USA:s försvarsdepartement, som även hävdar att drönaren ”visat sig vara av iranskt ursprung”.

På eftermiddagen samma dag genomförde så amerikanska stridsflygplan av typen F-15 två luftangrepp mot syriska anläggningar, vilka enligt den amerikanska sidan används av grupper associerade med Irans islamiska revolutionsgarde (IRGC). Attackerna utfördes enligt Pentagon på order av president Biden.

Hämnden för hämnden

Kort därefter avfyrades tio raketer mot Green Village, en amerikansk militär postering i nordöstra Syrien. Även denna attack, som inte resulterade i några dödsoffer eller någon förstörelse, gav Washington den iransk-stödda milisen skulden för. Biden beskrev det amerikanska bemötandet av stridshandlingen med dessa ord:

— Vi kommer i partnerskap med Kanada och andra medlemmar av koalitionen att fortsätta våra ansträngningar för att motverka terrorhot i regionen och för att besegra ISIS [Islamiska staten].

Vad de amerikanska luftangreppen tidigare på dagen beträffar, så har lokala källor uppgivit till Irans Press TV att missilerna träffat ett centrum för landsbygdsutveckling och en spannmålsanläggning i den östra syriska provinsen Deir ez-Zor. ”Ingen iranier dödades” hävdar dessa källor. The Syrian Observatory for Human Rights – en grupp som tagit på sig uppgiften att ”bevaka kriget i Syrien”, uppger dock att ”åtta pro-iranska stridande” stupade vid attackerna.

Omkring 900 amerikanska soldater är stationerade i oljerika nordöstra Syrien, efter att ha utplacerats där i mitten av 2010-talet under förevändning att de där bekämpar den Islamiska staten. Damaskus anser att deras närvaro är olaglig och har upprepade gånger påtalat detta för FN. Denna den syriska regeringens ståndpunkt delas av såväl Iran som Ryssland.