UKRAINAKONFLIKTEN Pengar som USA har beslagtagit från den ryske affärsmannen Konstantin Malofejev har man nu skänkt till Ukraina. Washington motiverar beslutet med påståenden om att Malofejev har sponsrat separatister i Ukraina och ”brutit mot USA:s sanktionsregler”.

I april förra året beslagtog det amerikanska justitiedepartementet motsvarande 55 miljoner kronor av den ryske profilen Konstantin Malofejev. Malofejev beskrivs i väst som en ”oligark”, men är egentligen mer av en affärsman och opinionsbildare som verkar för att återupprätta den ryska monarkin. Han sägs också stå filosofen Aleksandr Dugin nära ideologiskt och driver bland annat tv-kanalen Tsargard TV.

Washington motiverade omhändertagandet av Malofejevs tillgångar med att han ska ha finansierat folkrepublikerna Donetsk och Luhansk separatism i östa Ukraina, något som Malofejev dock själv har förnekat. Malofejev åtalades samtidigt vid en domstol i New York för ”brott mot USA:s sanktioner mot Ryssland” genom att ha försökt genomföra internationella transaktioner mot Washingtons vilja. Justitiedepartementet använde sedan åtalet som motivering för att beslagta pengarna.

Nu uppger TT att justitiedepartementet meddelat att pengarna kommer att sättas in på en fond för att bygga upp Ukraina efter kriget.

— Det här är första gången USA överför beslagtagna ryska medel för att återuppbygga Ukraina, men det är inte sista gången, säger USA:s judiske justitieminister Merrick Garland i ett uttalande.