UKRAINAKONFLIKTEN Det var delar av Ukrainas regering som planerade och beordrade bilbomben som dödade filosofen Alexander Dugins dotter. Detta enligt amerikansk underrättelsetjänst som bedyrar att man inte var involverade i terrordådet.

Det var i augusti som Darya Dugina, dotter till den ökände ryske filosofen Alexander Dugin, dödades i en bilbomb i Moskva. Dugina var på väg hem från en traditionalistisk festival som hon besökt med sin far när hon dödades. Alexander Dugin skulle egentligen ha åkt i samma bil, men ändrade sig av oklara anledningar i sista sekund.

Ganska snart pekades en ukrainsk kvinna ut som misstänkt. På övervakningsfilmer kunde man hur se Natalya Vovk invandrade till Ryssland några veckor innan dådet tillsammans med sin dotter. Ryska myndigheter kunde också visa hur Vovk hyrde en lägenhet i samma bostadshus som Dugina och lämnade landet efter dådet med falska skyltar. Den misstänkte kvinnan har också koppling till det ukrainska nationalgardet.

Den misstänkte Natalya Vovk på övervakningskamera utanför Darya Duginas hem i Moskva.

Kiev har dock konsekvent förnekat all inblandning i terrormordet på Darya Dugina och istället hävdat att det rör sig om en ”intern rysk uppgörelse”. Men nu går amerikansk underrättelsetjänst ut och pekar ut Ukrainas regering som beställare av dådet, skriver The New York TImes.

Enligt CIA hade man ingen förhandsinformation om attentatet och ifall man hade haft det hade man gjort något för att förhindra det. Man hävdar även att man ska ha ”tillrättavisat” ukrainska regeringstjänstemän efter mordet på Dugina. Man uppger vidare att Alexander Dugin troligtvis var det tilltänkta målet för bilbomben.

Man vill dock inte nämna vem eller vilka i Kiev som ligger bakom dådet och efter uppgifterna från CIA har Kiev fortsatt förneka all inblandning. Washington säger att man fruktar att Kievs inblandning i attentatet kommer att förvärra konflikten i Ukraina och eventuellt leda till hämndattentat.