UKRAINAKONFLIKTEN Sedan den ryska invasionen av Ukraina har flera profilerade ryska opinionsbildare mördats i attentat och lönnmord. Nu bekräftar chefen för Ukrainas militära underrättelsetjänst att Kiev ligger bakom.

Nordfront har tidigare uppmärksammat spektakulära attentat i Ryssland mot profilerade opinionsbildare. Nyligen dödades exempelvis bloggaren och Donbassveteranen Vladlen Tatarskij, mer känd under namnet Maxim Jurievitj Fomin, av en bomb under en diskussionskväll på ett kafé i Sankt Petersburg.

Opinionsbildaren Darya Dugina dödades förra året av en bilbomb som troligtvis var avsedd för hennes far, filosofen Aleksandr Dugin.

I en intervju med brittiska The Times medger nu Kyrylo Budanov, som är chef för Ukrainas militära underrättelsetjänst, att man riktat framgångsrika attacker mot en rad ryssar på rysk mark under kriget. Budanov vill dock inte gå in på exakt vilka attentat Kiev ligger bakom.

-– Det har varit uppmärksammade fall som alla känner till genom mediebevakningen, säger han.

Budanov menar att man riktat in sig på personer som har en viktig roll för den ryska krigspropagandan och att dessa personer även fortsättningsvis kommer att vara måltavlor för attentat.

— De här fallen kommer att fortsätta. Sådana människor kommer få ett välförtjänt straff. Det lämpliga straffet kan bara vara likvidering och jag kommer se till att det sker.

Officiellt har Kiev förnekat inblandning i samtliga attentat, även om till och med amerikanska CIA pekat ut Ukrainas säkerhetstjänst som ansvarig.