RYSSLAND Ryska FSB har stoppat en sändning med sprängmedel som smugglades i rysk-ortodoxa ikoner vid den lettiska gränsen. Enligt ryska myndigheter var det nog med sprängmedel för att rasera ett femvåningshus.

Under tisdagen stoppade rysk säkerhetstjänst ett fordon vid den rysk-lettiska gränsen som fraktade ett stort antal rysk-ortodoxa ikoner. Fordonet ska enligt FSB ha färdats från Ukraina genom Rumänien, Ungern, Slovakien, Polen och Litauen innan den slutligen försökte ta sig in i Ryssland via Lettland.

Inne bland ikonerna hittades tio kilo ”högindustriell” sprängdeg, 91 elektroniska detonatorer samt delar av ett raketgevär.

Dmitrij Belotserkovskij, chef för det ryska inrikesministeriets forensiska center i Pskov-regionen, säger i en kommentar att ämnet hexogen hittades i ikonerna. Hexogen är betydligt stakare än trotyl (TNT) och har en sådan känslig förbrännings- och detonationshastighet att det vanligtvis måste blandas ut med vax.

— Mängden sprängmedel var nog för att spränga ett lägenhetshus på fem våningar, säger Belotserkovskij.

I en video som publicerats av FSB säger den gripne chauffören att han endast visste att han var på väg mot Moskva.

— Jag färdades mot ryskt territorium, mot staden Moskva, där avlastning av lasten skulle ske, säger den misstänkte i videon.

Ryssland har höjt säkerheten sedan terrorattacken mot Crocus City Hall i Moskva den 22 mars, där tungt beväpnade män sköt ned ett stort antal civila konsertbesökare. Ryska myndigheter hävdar en ukrainsk koppling till Moskva-dådet, även om man i skrivande stund inte har kunnat presentera några avgörande bevis.