RYSSLAND President Vladimir Putin har under lördagen antytt ukrainsk inblandning i fredagens terrordåd i Moskva. Fyra misstänkta greps under lördagen i närheten av Ukraina.

11 personer har gripits misstänkta för inblandning i fredagens terrordåd i Moskva, där hittills 133 personer ska ha mist livet. Av dessa greps fyra i Brjanskregionen, som gränsar till Ukraina. Som Nordfront tidigare rapporterat uppges samtliga vara medborgare i Tadzjikistan.

Under lördagen höll Rysslands president Vladimir Putin ett tal till nationen, där han bland annat utlyste en dag av landssorg. Han antydde också att de misstänkta terroristerna har koppling till Ukraina:

— Alla fyra terrorister som genomförde denna terroristattack, alla de som sköt och dödade människor har hittats och frihetsberövats. De försökte gömma sig och gjorde ett flyktförsök mot Ukraina där det, enligt preliminära uppgifter, hade förberetts en flyktväg, ett ”fönster” för dem att korsa gränsen, sa presidenten.

Putin beskrev också terroristerna som ”kallblodiga mördare” som ”sköt våra medborgare och våra barn på nära håll”.

— Likt nazisterna som en gång utförde massakrer i de ockuperade territorierna bestämde de sig för att arrangera en avrättning för att statuera exempel, sa Putin vidare.

Putin uppmanade också alla medborgare och ryska soldater att ”komma samman i en formation” för att möta hoten mot Ryssland.

— Inget kan rubba vår enhet och vilja, beslutsamheten och modet, styrkan av Rysslands enade folk. Ingen kommer att kunna plantera giftiga frön av oro, panik och kaos i vårt multinationella samhälle.

Kiev: "Provokation från ryska specialstyrkor"

Även om uttalanden från Kiev har varit sparsamma förnekar man bestämt all inblandning i fredagens attack. President Volodymyr Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak har tidigare kommenterat anklagelserna.

— Låt oss tala klarspråk om detta: Ukraina hade absolut ingenting att göra med dessa händelser. Vi har ett fullskaligt och brinnande krig mot Rysslands reguljära armé och med Ryska federationen. Och oavsett allt annat så kommer allt att avgöras på slagfältet, sa han.

Andrii Jusov, som är talesman för Ukrainas militära säkerhetstjänst GUR, har i ett uttalande beskrivit attentatet som ”en medveten provokation av ryska specialstyrkor”. Jusov drar paralleller till terrordåd i Ryssland under tidigt 00-tal som vissa har anklagat ryska FSB för att ligga bakom i syfte att stärka opinionen bakom kriget mot tjetjenska separatister.

— Den åldrige diktatorn Putin börjar upprepa sig själv. Han började sin politiska karriär med dylika brott och kommer nu också att avsluta den på samma sätt, hävdade Jusov.