RYSSLAND Sedan terrordådet i Moskva har ryska myndigheter undersökt huruvida Ukraina varit involverat i attacken. Nu hävdar Kreml att man bekräftat en koppling till ”ukrainska nationalister”.

Redan dagen efter terrordådet i Moskva den 22 mars hävdade Rysslands president Vladimir Putin att det ”hade förberetts en flyktväg” för attentatsmännen till Ukraina. Anledningen var bland annat att fyra misstänkta attentatsmän greps medan de färdades mot den ukrainska gränsen.

Sedan dess har den ryska säkerhetstjänsten FSB samt Rysslands utredningskommitté bland annat hävdat att de säkrat transaktioner till terroristerna i form av kryptovaluta som skickats från Ukraina.

Nu skriver RT att Nikolaj Patrusjev, som är sekreterare i det ryska säkerhetsrådet, deklarerat att man bekräftat en koppling till ”ukrainska nationalister”, utan att specificera vad denna koppling är. Det är också oklart vad ”ukrainska nationalister” betyder i sammanhanget, då till och med juden Volodymyr Zelenskyjs regering numera benämns som ”den nynazistiska regimen i Kiev” i Moskva.

Patrusjev lovar också att alla som bedöms ha deltagit i planering, finansiering och genomförande av attentatet kommer att straffas.

— Förövarna, medhjälparna och organisatörerna av den monstruöst blodiga terrorattacken, och individer med koppling till den, var de än må gömma sig och hur de än försöker dölja dina spår, kommer att möta välförtjänta straff, sa han under tisdagen när säkerhetsrådet sammanträdde.