VÄRLDEN Beväpnade män slår till i städerna Makhachkala och Derbent: Skjuter ihjäl 6 poliser och en präst. Skottskadar ytterligare 12 och bränner ned bland annat kyrkor och en synagoga.

I den ryska delrepubliken Dagestan öppnade under söndagseftermiddagens senare del beväpnade män eld mot två ortodoxa kyrkor, en synagoga och en poliskontroll, varvid en 66-årig präst vid den rysk-ortodoxa kyrkan och sex poliser dödades, medan ytterligare 12 polisanställda skadades, uppger Rysslands Nationella byrå för bekämpning av terrorism och ryska polismyndigheten.

Attackerna ägde rum i Dagestans största stad Makhachkala samt i dess kuststad Derbent, där bland annat ovan nämnde präst togs av daga. Rysslands utredningskommitté har tillkännagivit öppnandet av ett antal brottsutredningar rörande ”terrorhandlingar”. Dagestan är en till stor del muslimsk region i Ryssland och den gränsar till Georgien och Azerbajdzjan.

”Synagogan i Derbent brinner”, skriver ordföranden för Russia’s Federation of Jewish Communities, Boruch GorinTelegram och tillägger:

Det har inte gått att släcka branden. Två har dödats: en polis och en ordningsvakt.

Synagogan i Makhachkala har också satts i brand och brunnit ned. Under attacken mot den ortodoxa kyrkan i Derbent skars prästens hals av.

Den ryska delrepubliken Dagestans ledare Sergej Melikov

Dagestans ledare Sergej Melikov skriver, även han på Telegram:

Denna kväll i Derbent och Makhachkala gjorde okända (angripare) ett försök att destabilisera situationen i samhället.

Två misstänkta gärningsmän har skjutits ihjäl, enligt lokala myndigheter.