RYSSLAND Under söndagen visade ryska FSB upp klipp från förhör med de misstänkta attentatsmännen som kopplas till terrordådet i Moskva. I förhören uppger de misstänkta att de utlovats pengar i Kiev.

Det var den 22 mars som en grupp tungt beväpnade tadzjiker öppnade eld mot konsertbesökare strax utanför Moskva. Attacken tog 145 människors liv och över 500 skadades.

Sedan tidigare har gruppen Islamiska staten – Khorasan (ISK) tagit på sig dådet. Men i Moskva har man trots detta riktat misstankarna mot Ukraina, då gärningsmännen greps medan de var på väg mot den ukrainska gränsen. De ryska myndigheternas misstankar stärktes också av att man påstår sig ha hittat proukrainsk propaganda i de gripnas telefoner.

Under söndagen offentliggjorde dessutom den ryska federala säkerhetstjänsten FSB filmklipp från förhör med de misstänkta. Enligt RT berättar männen bland annat berättar att en okänd uppdragsgivare kallad ”Sayfullo” beordrat dem att fly till Ukraina, där de skulle få 1 miljon rubel (cirka 100 000 kronor) var.

— Sayfullo sa till oss att några snubbar skulle vänta på oss vid ukrainska gränsen och att de skulle hjälpa oss att korsa gränsen och ta oss till Kiev, berättar en av de misstänkta.

En annan misstänkt säger att de skulle överge bilen vid gränsen och sedan ringa ”Sayfullo” för vidare instruktioner.

Sedan tidigare har Rysslands utredningskommitté uppgett att man säkrat bevis på transaktioner av kryptovaluta från Ukraina till personer i Ryssland som misstänks för inblandning i dådet. Pengarna ska enligt den ryska myndigheten ha kommit från ”ukrainska nationalister” och ska ha nyttjats för att planera och genomföra terrorattacken.

Även om det inte har framförts några formella misstankar mot den ukrainska staten har FSB-chefen Aleksandr Bortnikov sagt att Ukraina och USA kan ha använt IS som en slags proxy för att attackera Ryssland. Detta har dock både Kiev och Washington förnekat.