RYSSLAND FSB-chefen Aleksandr Bortnikov höll under tisdagen en presskonferens rörande förra veckans terroristattack i Moskva. Bortnikov påstår sig vara övertygad om ukrainsk inblandning i dådet.

Efter förra fredagens terrorattack i Moskva har flera ryska politiker antytt en ukrainsk inblandning i dådet, som enligt uppgift ska ha genomförts av radikala islamister.

Under tisdagen höll Aleksandr Bortnikov, som är chef för den ryska säkerhetstjänsten FSB, en presskonferens om utredningen av terrordådet. Bortnikov upprepade ett tidigare utspel av president Vladimir Putin om att någon på den ukrainska sidan hade öppnat ett ”fönster” vid gränsen som de fyra attentatsmännen skulle kunna fly igenom.

Även om denna teori ännu inte har kunnat bevisas säger sig spionchefen vara övertygad om inte bara ukrainsk utan även amerikansk inblandning i dådet.

— Vi tror att dådet förbereddes av både de radikala islamisterna själva och förstås med stöd av västliga säkerhetstjänster och Ukrainas säkerhetstjänster, som har en direkt koppling till detta, sa Bortnikov till journalisterna enligt Kyiv Post.

— Jag ska avslöja en liten hemlighet. På andra sidan [gränsen] skulle de välkomnas som hjältar, fortsatte han.

Bortnikov sa också att det finns ett fortsatt starkt terrorhot mot Ryssland och att FSB redan avvärjt en rad terrordåd som organiserats av Ukrainas två säkerhetstjänster SBU och GUR. Den senare organisationen har också tagit på sig en rad attentat mot civila mål på ryskt territorium. På fråga om dessa säkerhetstjänster nu behöver terrorklassas i Ryssland svarade FSB-chefen:

— Vi borde göra det, självklart. Jag anser att detta är anledning nog att inte bara överväga saken utan även att fatta lämpliga beslut.

Enligt RT ska Bortnikov i andra kommentarer till media under tisdagen också ha hävdat att FSB har underrättelser om att Ukraina har tränat krigare i Mellanöstern.

FSB är Rysslands inre säkerhetstjänst, som framförallt sysslar med övervakning, kontraterrorism och kontraspionage. Vanligtvis är det Ryska federationens yttre underrättelsetjänst SVR och den militära säkerhetstjänsten GRU som har hand om verksamhet i utlandet. På grund av att dessa organisationer i samband med Sovjetunionens fall ingick avtal om att inte spionera på forna sovjetstater är det FSB som har hand om underrättelseverksamhet i exempelvis Ukraina.