RYSSLAND USA:s framhärdande i att bestämma ett narrativ om terrordådet i Moskva är udda, säger Kremls talesman Dmitrij Peskov. Detta då den ryska utredningen fortfarande är pågående.

Snart efter förra veckans terrordåd i Moskva, där 140 personer miste sitt liv, kom Washington att deklarera att det var organisationen Islamiska staten som låg bakom masskjutningen. Man insisterade även att Ukraina absolut inte hade med saken att göra.

Att gärningsmännen var radikala islamister har också bekräftats av Ryssland, som dock inte har avskrivit några misstankar mot Ukraina eller andra potentiella uppdragsgivare.

I ett nytt uttalande säger dessutom president Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov att Washingtons utspel och beteende efter terrordådet är misstänksamt. Detta eftersom man tycks vilja föregå den ryska utredningen av attentatet.

— Det är märkligt minst sagt, att amerikanerna har vågat deklarera ett enda narrativ. Detta antyder åtminstone att de försöker flytta uppmärksamheten bort från något, sa Peskov på onsdagen.

Det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova kommenterade också Washingtons utspel med att man uppenbarligen inte är objektiv utan försöker ”beskydda Ukraina från fara”. Men om Kiev är helt utan skuld borde Washington istället ha förespråkat en fullständig utredning av incidenten, enligt Zacharova

— En sak är dock väldigt tydlig: de började hitta på ursäkter för Kiev-regimen för att försvara sig själva. För alla förstår mycket väl att det helt enkelt inte finns något självständigt [Ukraina] utan västerländsk finansiell och militär hjälp, sa Zacharova under utrikesministeriets dagliga pressträff.