RYSSLAND Under måndagen hävdade Rysslands president Vladimir Putin att det var radikala islamister som genomförde förra veckans terrordåd i Moskva. Ryssarna har dock inte släppt misstankarna mot Ukraina.

Förra fredagens terrordåd i Moskva dödade över 130 personer och skadade ett stort antal oskyldiga. Efter dådet kunde rysk säkerhetstjänst gripa elva personer, varav fyra utpekade skyttar under brutala omständigheter medan de försökte fly mot ukrainska gränsen.

De fyra utpekade skyttarna har pratat i förhör och häktats av en domstol i Moskva. Samtliga är medborgare i muslimska Tadzjikistan och sedan tidigare har ledare i väst pekat ut Islamiska staten som ansvarigt för dådet, vilket också Rysslands president Vladimir Putin bekräftade under måndagen.

— Denna attack genomfördes av radikala islamister, sa Putin under ett videosamtal med polischefer på måndagen.

En grupp kallad ”Islamiska staten – Khorasan” (IS-K) med bas i Afghanistan tog dessutom snabbt på sig dådet och har publicerat ett filmklipp som visar delar av attacken. Den ryske presidenten är trots detta inte lika snabb som väst att friskriva Ukraina som möjlig uppdragsgivare, skriver RT.

— Vi vet vem som genomförde attacken. Vi vill veta vem som beordrade den, sa Putin till polischeferna.

— Vem väntade på dem där [vid ukrainska gränsen]? Det är tydligt att de som stödjer Kiev-regimen inte vill vara medskyldiga och terrorsponsorer. Men många frågor kvarstår, fortsatte han.

I ett tal till nationen på lördagen beskrev Putin hur de nu gripna tadzjikerna ”försökte gömma sig och gjorde ett flyktförsök mot Ukraina”. Presidenten antydde också att någon inne i Ukraina försökte hjälpa terroristerna att fly genom att säga att det ”hade förberetts en flyktväg, ett fönster för dem att korsa gränsen”.

"Nazister tvekar aldrig att använda inhumana metoder"

I Ryssland har man också dragit paralleller till en incident i ukrainska Odessa under oroligheterna 2014, där ukrainska nationalister brände inne en grupp proryska regimkritiker i en fackföreningsbyggnad. Totalt 48 människor dog i branden.

— Attacken bär inte IS kännetecken. Att bränna inne människor i en byggnad är typiskt för europeiska nazister, har den politiske kommentatorn Michail Leontjev sagt, enligt New York Times.

Putin var i samtalet med polischeferna inne på samma teori och drog även han paralleller till ”nazister” och konflikten i Ukraina som pågått sedan 2014.

— Detta illdåd kan visa sig vara bara en länk i en kedja av försök av de som har bekämpat vårt land sedan 2014 genom att använda den nynazistiska regimen i Kiev som sin hand, sa Putin.

— Och nazister, vilket är väl känt, tvekar aldrig att använda de smutsigaste och mest inhumana metoder för att nå sina mål.