RYSSLAND Rysslands utredningskommitté säger sig ha säkrat bevis på en stor summa pengar som överförts från ukrainska nationalister till de misstänkta terroristerna som attackerade Crocus City Hall förra veckan.

Sedan förra veckans terrorattentat mot konserthallen Crocus City Hall i Moskva har flera personer i Kreml riktat misstankarna mot Ukraina. Detta bland annat eftersom de misstänkta attentatsmännen tycks ha försökt fly över den hårt bevakade gränsen till grannlandet.

— Enligt preliminära uppgifter hade det förberetts en flyktväg, ett ”fönster” för dem att korsa gränsen, sa president Vladimir Putin efter dådet.

Nu skriver RT att Rysslands utredningskommitté har säkrat bevis på att de fyra misstänkta attentatsmännen från Tadzjikistan mottagit ”ansenliga summor pengar” i form av kryptovaluta från Ukraina. Det framgår inte exakt hur den påstådda överföreningen har kunnat spåras, men på nyhetsbyrån TASS citeras ett uttalande från kommittén:

Utredare har verifierat information om att en stor summa pengar och kryptovaluta som terroristattackens gärningsmän mottog kan spåras tillbaka till Ukraina. Pengarna användes för att förbereda brottet.

I uttalandet står det vidare att ”analyser av information om finansiella transaktioner bevisar deras koppling till ukrainska nationalister”, utan att förklara vidare vilka ”nationalister” det handlar om.

Dessutom ska ytterligare en misstänkt ha gripits i ärendet, misstänkt för finansiering av terrordådet. Det finns dock i skrivande stund ingen information om den gripnes identitet.