RYSSLAND En ukrainsk oppositionspolitiker i exil vid namn Ilya Kiva har hittats död strax utanför Moskva. Ukrainas underrättelsetjänst utlovar nu fler lönnmord av förrädare.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina förra året har Kiev förbjudit minst elva oppositionspartier. Det största numera förbjudna partiet ”För livet” leddes tidigare av Viktor Medvedtjuk, som redan förra året greps och så småningom överlämnades till Ryssland, och hade som plattform att skapa bättre relationer med Ryssland.

Nu har en annan av För livets profiler hittats död utanför Moskva. Ilya Kiva ska enligt rysk media ha hittats med huvudet i blodpöl i snön i närheten av en stuga där han bodde.

Kiva var ledamot i Ukrainas parlament fram till 2022 och var en frän kritiker av president Volodymyr Zelenskyj samt den ukrainska regeringens strävan att gå med i Nato. Enligt Kiva var Natoprocessen en ”fälla” för att lura Ryssland att anfalla Ukraina. Kyiv Independent uppger att Kiva stödde den ryska invasionen av Ukraina har uppger att han var känd för att hamna i knytnävslagsmål med andra politiker i Ukrainas parlament.

Kiva ska ha lämnat Ukraina redan innan den ryska invasionen och först flyttat till Spanien för att sedan åka till Ryssland där han enligt uppgift ska ha sökt asyl av rädsla för politiskt förföljelse.

Enligt RT var Kiva dömd i sin frånvaro till 14 års fängelse i Ukraina. Den ukrainska militära underrättelsetjänsten GUR har tagit på sig mordet på Kiva, även om Kyiv Independent hävdar att det i själva verket var den civila underrättelsetjänsten SBU som låg bakom.

— Ja, vi kan bekräfta att Kiva inte finns med oss längre. Ett sådant öde kommer att drabba andra förrädare mot Ukraina och hantlangare åt Putinregimen, sa GUR:s talesman Andrij Jusov på onsdagskvällen.

Enligt BBC ska en annan ukrainsk politiker vid namn Oleg Popov också ha dödats under onsdagen av en bilbomb i Luhansk. Popov var politiker i utbrytarrepubliken Luhansk, som numera annekterats av Ryssland.

GUR har sedan tidigare bekräftat att man lönnmördar civilpersoner som pekats ut som fiender eller förrädare. Förra dödades den ryska opinionsbildaren Darya Dugina av en bilbomb som troligtvis var avsedd för hennes far, filosofen Aleksandr Dugin. Man har också dödat en rad ryska journalister och så kallade militärbloggare.