UKRAINA Den chilensk-amerikanske Youtubern Gonzalo Lira har varit spårlöst försvunnen i östra Ukraina sedan långfredagen. Gonzalo befann sig i Charkiv där han rapporterade en helt annan sida av kriget än i västerländsk media, samtidigt som han kritiserade Kiev-regimen.

Det var den 15 april som alla kommunikation med den chilensk-amerikanske bloggaren och Youtubern Gonzalo Lira, tidigare även känd som ”Coach Red Pill”, bröts.

Sedan dess har ingen av hans kontakter i och utanför Ukraina fått något livstecken från honom, och han har inte uppdaterat sina sociala medier. Lira befann sig i Kiev vid krigets utbrott och reste sedan till Charkiv där han postade uppdateringar om kriget och uttalade sig kritiskt om juden Volodomyr Zelenskyjs regim.

På söndagen skulle han delta i den tidigare brittiske parlamentsledamoten George Galloways radioprogram Mother of All Talk Shows (MOATS), men dök aldrig upp.

Strax innan försvinnandet publicerade The Daily Beast en lång artikel om Lira där man beskrev honom som sexist och ”obetalt Putin-troll”, samtidigt som man antydde var han höll hus och kontaktade ukrainska myndigheter angående hans förehavanden.

Den chilenska ambassaden i Polen, som har hand om landets diplomatiska förbindelser med Ukraina, känner till Liras försvinnande och säger att man undersöker saken.

"Om ni inte hör av mig inom 12 timmar..."

Tidigare har Lira hävdat att den ukrainska regimen varit väldigt missnöjd med hans rapporterande från kriget och att den ukrainska säkerhetstjänsten SBU vid två tillfällen försökt att kidnappa honom.

Från Charkiv har han bland annat hävdat att paramilitära grupper underställda den ukrainska armén kräver höga mutor av alla civila som vill lämna den inringade staden, och att man rånar dem som inte kan betala.

I slutet av mars listade Lira en rad Kiev-kritiska personer som dödats eller frihetsberövats sedan krigets början och uppmanade alla att googla deras namn för att ”lära sig sanningen om Zelenskyj-regimen”.

Inlägget avslutades med en uppmaning att komplettera listan med hans eget namn om han inte hördes ifrån inom tolv timmar.

Liras sista inlägg på sociala medier postades den 15 april.