UKRAINAKONFLIKTEN  Den chilensk-amerikanske Youtubern Gonzalo Lira har nyligen släppts efter att ha suttit fängslad i Ukraina sedan i maj. Nu berättar han om hur han greps av ukrainsk säkerhetstjänst och torterades i fängelset.

Nordfront har tidigare skrivit om den chilensk-amerikanske Youtube-journalisten Gonzalo Lira, även känd som ”Coach Red Pill”, som redan i april förra året fick problem med den ukrainska underrättelsetjänsten SBU. Lira är nämligen sedan en tid tillbaka bosatt i Charkiv, där han offentligt har kritiserat Volodmyr Zelenskyjs regim i flera år.

I maj greps Lira återigen av ukrainsk säkerhetstjänst med misstankar om att ha spridit rysk propaganda. Sedan dess har han suttit fängslad i Ukraina och inte kunnat kommunicera med omvärlden.

Lira har dock släppts i dagarna och publicerat ett filmklipp i tre delar på Youtube där han bland annat berättar att han blev ”misshandlad och torterad” och utpressad på alla sina egendomar i fängelset. Hans rättegång kommer att hållas imorgon, där han riskerar att dömas till 5-8 år i arbetsläger.

— Jag blev frihetsberövad av SBU för videor som var väldigt kritiska till vad som pågår [i Ukraina]. De utredde mig eftersom de trodde att jag var någon slags rysk agent, berättar Lira.

— Jag är förstås ingen rysk agent, jag är bara en vanlig snubbe som bor i Ukraina och som såg vad som hände och som blev helt förskräckt över det här kriget och som tänkte att den enda lösningen är att förhandla om fred eftersom det är oundvikligt, fortsätter han och jämför kriget med att han själv skulle gå en boxningsmatch mot Mike Tyson.

I klippet uppger dock Lira att han istället för att dyka upp på sin rättegång har flytt till Ungern. Detta då han inte tror att han skulle överleva ett ukrainskt fångläger. Enligt Lira släpptes han inför rättegången efter påtryckningar från den chilenska ambassaden.

Lira har dubbla medborgarskap, men uppger att den amerikanska ambassaden inte lyft ett finger för honom trots att en av deras medborgare fängslats i Ukraina. Enligt Lira har han fått veta att USA troligtvis till och med utlämnar honom till Ukraina ifall han återvänder till landet eftersom USA:s biträdande utrikesminister, judinnan Victoria Nuland, tydligen avskyr honom personligen.