UTRIKES Youtubeprofilen Gonzalo Lira, som försvann för en vecka sedan, vittnar nu om att han gripits av säkerhetstjänsten för att senare släppas.

För en vecka sedan försvann Youtubeprofilen Gonzalo Lira, som befann sig i Kharkiv i östra Ukraina. Detta efter att tidningen The Daily Beast skrivit en artikel om honom, där han kallas ett ”obetalt Putin-troll” samtidigt som tidningen kontaktat ukrainska myndigheter. Nordfront skrev igår om fallet och om vad Lira rapporterat om från Ukraina:

Tidigare har Lira hävdat att den ukrainska regimen varit väldigt missnöjd med hans rapporterande från kriget och att den ukrainska säkerhetstjänsten SBU vid två tillfällen försökt att kidnappa honom.

Från Charkiv har han bland annat hävdat att paramilitära grupper underställda den ukrainska armén kräver höga mutor av alla civila som vill lämna den inringade staden, och att man rånar dem som inte kan betala.

I slutet av mars listade Lira en rad Kiev-kritiska personer som dödats eller frihetsberövats sedan krigets början och uppmanade alla att googla deras namn för att ”lära sig sanningen om Zelenskyj-regimen”.

Fallet har uppmärksammats på sociala medier, men även Liras hemland Chiles ambassad i Polen har engagerat sig i fallet. Nu har Lira framträtt på en annan Youtubeprofils kanal för att meddela att han släppts av den ukrainska säkerhetstjänsten, som alltså ska ha varit de som grep honom för en vecka sedan.