UKRAINAKONFLIKTEN Flera oppositionspolitiker i Ukraina förlorar sina medborgarskap genom ett nytt presidentdekret. Nyligen hände samma sak för 13 ortodoxa präster i landet.

Nordfront rapporterade nyligen om hur 13 prelater från Kanoniska ukrainska ortodoxa kyrkan (UOC) – som är en av de två största kristna kyrkorna i Ukraina – förlorade sina medborgarskap genom ett dekret från landets judiske president Volodomyr Zelenskyj.

Nu drabbar samma sak en rad oppositionspolitiker, skriver Reuters. Förutom Viktor Medvedtjuk som ledde landets största men nu förbjudna oppositionsparti, gäller det Andriy Derkach, Taras Kozak och den tidigare presidentkandidaten Renat Kuzmin.

— Ifall folkvalda väljer att inte tjäna Ukrainas folk utan mördarna som kom till Ukraina så kommer vi att vidta lämpliga åtgärder, sa president Zelenskyj under sitt nattliga videotal.

De politiker som nu förlorar sina medborgarskap har redan utsatts för trakasserier och tre av dem flydde landet i samband med att Kiev slog ned hårt på oppositionen under krigets inledande skede. Medvedtjuk valde att stanna men greps i april med anklagelser om förräderi och sändes trots att han var en politisk fånge till Ryssland i samband med en utväxling av krigsfångar i september.

Under sitt nattliga tal varnade Zelenskyj landets oppositionspolitiker och meddelade att de fyra som nu förlorar sitt medborgarskap ”inte är de sista besluten” och att ”säkerhetstjänsten arbetar” på saken.