UKRAINA Rådgivaren till inrikesministern anser att det är rätt att tortera fängslad oppositionsledare för att få fram bekännelser.

Under tisdagen meddelande Ukrainas judiske president Volodomyr Zelenskyj att man låtit arrestera oppositionsledaren Viktor Medvedtjuk, som har varit försvunnen sedan han sattes i husarrest under krigets första dagar.

Medvetjuk var partiledare för Oppositionsplattform – För livet som var ett av de 11 politiska partier som Zelenskyj förbjudit. Partiet var det näst största i det ukrainska parlamentet och därmed också största konkurrenten till Zelenskyjs egna parti. Zelenskyj anklagar Medvedtjuk för att vara landsförrädare, något som Medvetjuk fortfarande förnekar.

För att få oppositionsledaren att erkänna påstådda brott förespråkar nu Vadim Denisenko, som är rådgivare till den ukrainske inrikesministern, att man misshandlar fram bekännelser. Uppmaningen framkom i ukrainsk tv, skriver Russia Today.

”Som minst måste han göra vissa erkännanden eftersom han vet mycket om vem i Ryssland som gav hur mycket och till vem för att han skulle skapa en femte kolumn i Ukraina”, sa Vadim Denisenko om den arresterade politikern enligt RT.

”Som mest behöver han snabbt ställas inför rätta, dömas till fängelsestraff, misshandlas för att ge vissa vittnesmål och sedan fångutväxlas”, tillade han.

Uttalanden har fått kritik från Ryssland. Maria Zackarova, språkrör för det ryska utrikesdepartementet, ironiserade över uttalandet.

”Det är en brittiskt plan: håll en snabb rättegång, döm fängelse och ta sedan ut vittnesmål. Fungerar varje gång”.

Enligt Russia Today handlar jämförelsen om att Ryssland upplever att britterna först går ut med uppgifter om att det är ”högst sannolikt” att Ryssland kommer agera på ett visst sätt för att sedan förmå media att hantera spekulationerna som ett etablerat faktum.

Dmitrij Medvedev, vice ordförande för det ryska nationella säkerhetsrådet, var lite mer allvarligt i sitt bemötande då han kommenterade att de som gör sådana hot ”bör vara uppmärksamma på sin omgivning och hålla dörren låst för natten för att inte själva hamna på listan av individer som är berättigade till ett fångbyte.”