UKRAINAKONFLIKTEN Representanter för regimen i Kiev blev upprörda när Elon Musk presenterade ett fredsförslag med fyra punkter för Ukraina. Nu sprids bilder på sociala medier där Musks framställs som rysk kollaboratör som tillfångatagits av Kiev.

Det var under måndagen som Tesla-grundaren Elon Musk presenterade ett fredsförslag för Ukraina på Twitter. Förslaget innebär att folkomröstningarna i de av Ryssland annekterade områdena görs om under insyn av FN. Dessutom föreslår Musk att Ukraina släpper sina anspråk på Krim och går med på att förbli ett neutralt land.

Men förslaget föll inte i god jord hos representanter för regeringen i Kiev. ”Dra åt helvete är mitt väldigt diplomatiska svar till dig”, kommenterade exempelvis Ukrainas ambassadör i Tyskland, Andrij Melnyk.

President Volodymyr Zelenskyj själv publicerade dessutom en omröstning på Twitter med frågan ”Vilken Elon Musk gillar du mer?” och svarsalternativen: ”En som stöttar Ukraina” och ”En som stöttar Ryssland”.

Men Musk stod på sig och hävdade att han stödjer Ukraina, men att förlusten av Krim, folkrepublikerna och de annekterade regionerna är det troliga utfallet av kriget ändå. Enligt Musk är frågan bara hur många människor som kommer att behöva dö och ifall vi tvingas genomleva ett kärnvapenkrig för det.

Men på det svarar Melnyk att det enda utfallet blir att ”ingen ukrainare någonsin kommer att köpa ditt jävla Tesla-skit”.

Utmålas som rysk kollaboratör och hotas med repressalier

Twitterkonflikten mellan Musk och representanter för Kiev stannade dock inte där. Zelenskyjs militäre rådgivare Oleksiy Arestovych har nu publicerat en redigerad bild på oppositionsledaren Viktor Medvedtjuk i bojor men med Musk ansikte och kommentaren ”vi agerar snabbt”. Medvedtjuk greps i samband med att Zelenskyj slog ned på landets politiska opposition och förbjöd elva oppositionspartier, inklusive Medvedtjuks parti som var landets största.

Orginalbilden på Medvedtjuk i bojor.

Bland de som stödjer Zelenskyjs regering ses Medvedtjuk som en förrädare och rysk kollaboratör som står Rysslands president Vladimir Putin nära. Enligt uppgifter överlämnades Medvedtjuk till Ryssland i samband med den senaste utväxlingen av krigsfångar.

Viktor Medvedtjuk har också pekats ut som potentiell ledare för en eventuell rysk marionettregim i Kiev.

Elon Musk har i skrivande stund inte kommenterat utspelet från Arestovych.

Rysslands tidigare president Dmitrij Medvedev har dock gett sig in i Twitterkriget och beklagar att ”den ryske skuggagenten” Elon Musk nu har ”förlorat sin täckmantel” och förtjänar att befordras.