GLOBALISM Ukrainas utrikesminister jobbar hårt med att försöka övertala afrikanska nationer att ”överge sin neutralitet” gentemot ”den pågående sammandrabbningen mellan Ryssland och väst”.

Åsynen av missiler på TV-skärmen fick på måndagen Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba, nyss hemkommen från en ”relationsbyggande turné” i afrikanska huvudstäder, att öppna locket till sin PC för att lätta sitt hjärta för nyfunna vänner.

I morse startade Ryska federationen massiva missilangrepp över hela Ukraina.

Så börjar det officiella meddelandet till Afrikas nationer. Kuleba skriver vidare att ”kryssiningsmissiler och så kallade kamikaze-drönare avfyrade från Ryssland och Vitryssland har riktats mot bostadsområden, kraftverk, järnvägar, handelscentra och broar i Kiev, Odessa, Dnipro, Charkiv, Rivne, Lviv, Ivano-Frankivsk och andra städer.

Ministern väjer inte för starka ord:

Ryssland startade sin terrorkampanj under morgonrusningen när folk kom till jobbet och barn gick till skolan”, fortsätter han och betonar att Rysslands uppenbara mål är att ”bland civila orsaka högst möjliga antal döda och störst möjliga materiella förstörelse.”

De krigets hemskheter som på måndagen eskalerar till en nivå som får ministern att fatta pennan, var redan dessförinnan tillräckligt starka för att inspirera honom till att fatta drastiska beslut. Först fick de honom till att bege sig ut på en turné – och sedan till att avbryta denna:

Under sådana förödande omständigheter tog jag beslutet att avbryta min Afrika-turné och omedelbart återvända till Ukraina.

Utrikesminister Kuleba avslutar sitt öppna brev till Afrikas nationer med att hänvisa till vikten av att så många medlemsstater som möjligt röstar rätt i FN:s uppseglande omröstning rörande ett fördömande av Rysslands aktuella annektering av två separatistrepubliker i Donbass och ytterligare två regioner. Kuleba uppmanar alla afrikanska nationer ”att stå upp för internationell lag, territoriell integritet och fred” och han kräver av hela Afrika ”att inte förbli neutralt inför en attack mot de grundläggande principerna för mänskligheten”. Ministern avslutar sitt övertalningsbrev med orden:

Afrikas stöd behövs nu mer än någonsin!

De flesta av världens länder deltar ej i sanktioner mot Ryssland

Medan de flesta västerländska stater har infört tunga sanktioner mot Ryssland, så har till exempel nationer tillhörande BRICS (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina, Sydafrika) i stort sett förhållit sig neutrala rörande Ukrainakonflikten.

Länder i Mellanöstern har också som regel försökt undvika att bli involverade i sanktioner, liksom den judiska staten Israel och NATO-medlemmen Turkiet, större delen av Afrika och en mängd övriga tredje världen-stater. Många av dessa länder är beroende av Ryssland för mat eller energi – och i vissa fall för informellt militärt stöd.