ENERGIKRIS På Foreign Affairs skriver Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba om ”Kiev-receptet”, eller hur Ukraina ska kunna vinna kriget. Ukraina behöver inte bara hundratals avancerade raketartillerisystem, utan även stridsvagnar, stridsflyg, sjömålsrobotar och stora mängder av andra tunga vapen.

Medan allt fler röster i väst höjs om att Ukraina nu måste förbereda sig på kompromisser med Ryssland för att kunna avsluta kriget tycks optimismen i Kiev fortfarande vara hög. Framförallt tilltron på att allierade i väst ska förse dem med rätt vapen för att vända krigslyckan.

Foreign Affiars skriver Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba om det kan kallar för ”Kiev-receptet”. Det handlar om att aldrig kompromissa med Ryssland, då han menar att president Vladimir Putin inte kommer att sluta i Ukraina utan fortsätta i något slags erövringskrig västerut.

”Men Rysslands krig drivs av folkmordsintentioner och därför kan helt enkelt inte Ukraina eller hela väst gå med på ryska krav”, skriver Kuleba. Han menar att Putin vill förinta ”den ukrainska nationen och utradera vårt folk från kartan, både genom att slakta oss och genom att förstöra markörerna för vår identitet”.

Men det finns fortfarande möjlighet till seger, enligt den ukrainske utrikesministern som menar att kriget är existentiellt för Ukraina och att man har ”starkt motiverade soldater” i jämförelse med Ryssland och dess allierade.

Nyckeln ligger i fortsatta vapenleveranser och sanktioner mot Ryssland, men inte i den skala som hittills skett. Kuleba menar att man är tacksamma att USA levererat några raketartillerisystem, men att vapensändningarna borde ha kommit ”något tidigare” och att de är ”något för små”:

Ryskt artilleri är i överläge gentemot vårt med 15 gånger på de mest avgörande delarna av frontlinjen, så några få amerikanska raketsystem kommer inte vara i närheten av nog för att vi ska kunna få ett överläge. Vi är i skyndsamt behov av fler tunga vapen från olika källor för att kunna vända lyckan och rädda våra liv. Vårt mest brådskande behov är av hundratals raketartillerisystem och diverse 155 millimeters artilleriprojektiler. Dessa vapen skulle hjälpa oss att trycka tillbaka Rysslands artilleristorm.

Men hundratals avancerade raketartillerisystem med ammunition är inte nog, menar Kuleba. ”Vi behöver även sjömålsrobotar, stridsvagnar, bepansrade fordon, luftförsvar och stridsflyg för att kunna lansera effektiva motattacker”, skriver han vidare.

Exakt vilka länder som ska kunna förse Ukraina med all denna militära utrustning preciseras inte, utan Kuleba menar att det måste komma från ”många olika källor”. Inte heller förklarar han hur Ukraina ska kunna lära upp sin armé i helt nya vapensystem mitt under brinnande krig med intensiva strider i Donbass där Ukraina förlorar i snitt 1 000 soldater om dagen.

Han menar dock att väst inte har något annat val än att förse Ukraina med de vapen man behöver och ”ignorera all efterfrågan av kompromisser”, annars hotas hela ens egen existens.

”En rysk militär seger skulle inte bara leda till tortyr, våldtäkt och mord av många tusen fler oskyldiga Ukrainare”, skriver Kuleba. ”Den skulle underminera liberala värderingar” och ”tillåta Ryssland att hota västvärlden i allmänhet”, hävdar den ukrainske utrikesministern.

Om Ukraina med alla dessa västerländska vapen däremot lyckas trycka tillbaka de ryska trupperna ”långt nog” så kan Putin komma att känna sig tvingad att ”förhandla i god tro” med Ukraina.