UKRAINA Enligt två nya lagar i Ukraina blir rysk litteratur och musik förbjudet att publicera eller importera.

Det ukrainska parlamentet har röstat igenom två lagar som är tänkta att stoppa rysk kultur, rapporterar Reuters.

Den första förbjuder att man trycker böcker av författare som har haft ryskt medborgarskap efter Sovjetunionens fall 1991. Undantag görs med författare som avsvär sig ryskt medborgarskap och ansöker om ukrainskt.

Lagen förbjuder även import av böcker från Ryssland, Vitryssland, folkrepublikerna Donetsk och Luhansk, samt övriga områden som Ukraina inte längre kontrollerar. För att importera böcker på ryska från andra områden behövs särskilda tillstånd, trots att 30 procent av alla människor i de områden som Ukraina gör anspråk på talar ryska som modersmål.

En annan lag förbjuder att musik som spelats in i Ryssland efter 1991 spelas upp i offentligheten. Istället ska det ukrainska språket få ännu mer utrymme på bekostnad av det ryska.

Det nationella försvars- och säkerhetsrådet har dock en ”vit lista” på ryska författare och musiker som kan undantas lagen ifall de öppet fördömer Rysslands militära attack på Ukraina, skriver RT.

”En ansökan om att få vara med på listan ska lämnas in till Ukrainas säkerhetstjänst av en sådan person, eller personens juridiska ombud, turnéansvarig eller upphovsrättsinnehavare”, står det i lagen.

Enligt ukrainska politiker är lagarna nödvändiga för att stoppa ”krossandet av ukrainsk identitet”.

— Lagarna är skapade för att hjälpa ukrainska författare att dela med sig av kvalitetsinnehåll till bredast möjliga publik, vilka efter den ryska invasionen inte accepterar någon rysk kreativ produkt på en fysisk nivå, säger Ukrainas kulturminister Oleksandr Tkatschenko i en kommentar.

Det ukrainska parlamentet har sedan 2014 i omgångar stiftat olika lagar som är tänkta att begränsa det ryska språket. 2019 stiftades en lag som förbjöd 40 ryska konstverk med motiveringen att dessa behandlade ryska angelägenheter, artister, sociala nätverk, internetportaler, Sovjetunionen eller personer kopplade till Sovjetunionen.

De nya lagarna behöver nu bara godkännas av Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj för att träda i kraft.