UKRAINA Ett lagförslag om att förbjuda rysk-ortodoxa kyrkan har redan klarat sin första omröstning i Ukrainas parlament. Inför den andra omröstningen har förslaget godkänts av parlamentets ”Kommitté för humanitär- och informationspolitik”.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 har ukrainska myndigheter slagit ned hårt på en av landets största kyrkor, kallad Ukrainska ortodoxa kyrkan (UOC). Kyrkan var tidigare den största i landet, underställd patriarken i Moskva, men fick sitt namn efter att delar av den bröt sig loss 2018 och började kalla sig för ”Ortodoxa kyrkan i Ukraina” (OCU) med ett självständigt patriarkat i Kiev.

Under de senaste åren har flera av Moskvapatriarkatets egendomar beslagtagits, präster har fängslats, misshandlats och i vissa fall även blivit av med sina medborgarskap. I ukrainsk media och av ukrainska politiker har kyrkans representanter mot sitt nekande pekats ut som agenter åt rysk säkerhetstjänst.

I oktober förra året röstade det ukrainska parlamentet ja till ett lagförslag om att förbjuda Ukrainska ortodoxa kyrkan samt andra religiösa organisationer som ”sysslar med krigspropaganda eller rättfärdigar Rysslands invasion av Ukraina”. Detta trots att OUC har fördömt den ryska aggressionen och dessutom sedan 2022 förklarat sig självständigt från Moskvapatriarkatet.

— Parlamentet har tagit det första steget för att kasta ut Moskvas präster från ukrainskt territorium. Det handlar inte om religion eller kyrka, utan om att skydda Ukrainas nationella säkerhet, sa parlamentsledamoten Iryna Herasjenko efter den första omröstningen.

Nu har parlamentets ”Kommitté för humanitär- och informationspolitik”, som fungerar ungefär som ett utskott i Sveriges riksdag, också röstat ja till en revidering av lagförslaget. Detta innebär att det kommer att gå till en andra omröstning i parlamentet, skriver Kyiv Independent. En tredje omröstning kan hållas ifall lagförslaget behöver ytterligare justering, innan presidenten signerar lagen och den träder i kraft.

Inför den andra omröstningen har lagförslaget ”stärkts väsentligt”, enligt parlamentsledamoten Volodymyr Viatrovytj, som också menar att lagen kommer att göra processen att ”överföra egendomar och församlingar” till den Kiev-trogna OCU ”kraftigt förenklad”. Lagförslaget har bland annat fått ett förtydligande om att all verksamhet med koppling till Rysk-ortodoxa kyrkan per automatik förbjuds ”enligt tydliga procedurer”.

Enligt Kyiv Independent uppgav 66 procent av de tillfrågade i en opinionsundersökning i juni förra året att UOC bör förbjudas i Ukraina. I de områden i Ukraina som ockuperats av Ryssland har UOC:s församlingar och strukturer också återinförts under Moskvapatriarkatet.