UKRAINA. Trots att över hälften av Ukrainas befolkning är ortodoxt kristna vill landets västvänlige president inte se den rysk-ortodoxa kyrkan i landet. ”Åk hem!”, uppmanar han den rysk-ortodoxa hierarkin i Ukraina i ett uttalande, trots att det är i Ukraina som kyrkan har sin vagga.

Ortodoxa präster som är lojala med Moskvapatriarkatet under den så kallade Euromaidan 2014.

Ukrainas västvänlige president Petro Porosjenko tycker inte om att den rysk-ortodoxa kyrkan agerar i Ukraina. Detta trots att den ortodoxa kyrkan i Ukraina – som står under Moskvapatriarkens jurisdiktion – har existerat i landet i över 1 000 år.

Porosjenko vill istället att Ukrainas ortodoxa befolkning ska tillhöra den lilla schismatiska kyrkan som kallar sig ”Ukrainsk-ortodoxa kyrkan under Kievpatriarkatet” och som inte erkänns av majoriteten av världens ortodoxa kyrkor.

Enligt Porosjenko har Ukraina väntat att bli en autokefal – med andra ord självständig – ortodox kyrka sedan landets kristnades 988. Landet hette då Rus och inte Ukraina och det var där som den rysk-ortodoxa kyrkan föddes, som senare kom att bli dagens Moskvapatriarkat – samma patriarkat som Porosjenko nu vill att de ukrainska ortodoxa biskoparna ska bli självständiga från.

Den officiella ortodoxa kyrkan i Ukraina, som fortfarande tillhör Moskvapatriarkatet, är dock nöjd med situationen och menar att tanken med en autonom ortodox kyrka rimmar illa med tanke på att Ukraina är den rysk-ortodoxa kyrkans vagga.

”Det är ett fullständigt absurt, löjligt uttalande. Ukrainas konstitution garanterar ett skydd för Kyrkan, och speciellt denna, vilken föddes på territoriet som är det moderna Ukraina, existerade här i över 1 000 år, och vägledde vårt folk”, skriver Ukrainsk-ortodoxa kyrkan under Moskvapatriarkatet i ett uttalande, där man också tillägger att kyrkan gav sin välsignelse till Ukrainas självständighet 1991.

I ett unikt och historiskt beslut har kyrkokonflikten i Ukraina lett till att rysk-ortodoxa kyrkan valt att bryta banden med patriarken i Konstantinopel. Detta efter att Konstantinopel valt att stödja ett självständigt Kievpatriarkat.

Källa:
‘Go home!’ Ukrainian President Poroshenko calls for Russian Orthodox Church to be purged


  • Publicerad:
    2018-11-08 11:30