UTRIKES. Som ett led i utredningen av morden på familjen Romanov år 1918 granskas nu en teori om att det hela rörde sig om ett bolsjevistiskt ritualmord, något som har fått Rysslands judar att drabbas av panik.

Tsar Nikolaj II av Ryssland och hans gemål tsarinnan Alexandra med barn mördades 1918 av bolsjeviker. Nu vill Ryssland utreda omständigheterna bakom morden, något alla inte är lika förtjusta i.

År 2015 återupptog ryska myndigheter utredningen av slakten på tsarfamiljen under ryska revolutionen, alltså närmare hundra år efter att morden begicks. En teori som nu granskas är att avrättningarna var ett bolsjevistiskt ritualmord, vilket ska verifieras av experter från Rysslands Vetenskapsakademi, universiteten i Moskva och Sankt Petersburg samt från den rysk-ortodoxa kyrkan.

Talesmannen för Federationen för judiska samfund i Ryssland, rabbin Boruch Gorin, säger att han och hans trosfränder är ”chockerade” över utredningskommitténs planer. Trots att kommittén inte uttryckligen har pekat ut judar menar han att teorin underförstått avser en judisk så kallad kabbala-ritual:

— Myterna om ritualmord är kopplade till olika kulter och religioner, men i Ryssland har detta blivit en typisk antisemitisk myt som har använts i antisemitisk propaganda i decennier, säger Gorin. Han menar istället att morden hade ateistiska förtecken.

Judar var kraftigt överrepresenterade bland bolsjevikerna och sedermera i det kommunistiska partiet i Sovjetunionen, något som till och med Winston Churchill erkänt. Den hyllade författaren och Nobelpristagaren Aleksandr Solzjenitsyn lär ha sagt:

— Ni måste förstå, de ledande bolsjevikerna som tog över Ryssland var inte ryssar. De hatade ryssar. De hatade kristna. Drivna av etniskt hat torterade och slaktade de miljontals ryssar hänsynslöst… Det faktum att större delen av världen är okunnig eller likgiltig inför detta enorma brott är bevis för att den globala median är i förövarnas händer.

Källa:
Romanov murder twist: Investigators consider ’ritual killing’ theory


  • Publicerad:
    2017-11-29 07:00