OY VEY. Den italienska konstnären Giovanni Gasparro anklagas av journalisten Ben Cohen på den judiska tidningen The Algemeiner för att med sitt senaste verk återuppliva antisemitiska ritualmordsanklagelser. Detta efter att Gasparro lagt upp en bild på sin målning ”Martyren” på Facebook.

Den italienska konstnären Giovanni Gasparro, som tidigare har hyllats av den katolska kyrkan för sina kristna teman och sin barockstil, la i förra veckan upp en bild på sitt senaste verk Martyren på Facebook vilket fick journalisten Ben Cohen på judiska The Algemeiner att anklaga Gasparro för antisemitism.

”Martirio di San Simonino da Trento” av Giovanni Gasparro. Foto: Facebook.

Ben Cohen beskriver Gasparros målningen som ”en grotesk antisemitisk skildring av kroknästa judar engagerade i ritualmord på ett skräckslaget kristet spädbarn” och han menar att den återupplivar ”antisemitiska ritualmordsanklagelser”.

Den fullständiga titeln på Gasparros verk är Helgon Simons av Trentos martyrskap och föreställer det judiska ritualmordet av Simon av Trento. Enligt historien försvann Simon från sitt hem i Trento i norra Italien när han var två och ett halvt år gammal på skärtorsdagen 1475. Tre dagar senare hittades hans döda och svårt sargade kropp enligt sägnen i källaren hos en judisk man vid namn Samuel.

Stadens judar fick därför skulden för mordet och de anklagades för att ha ritualmördat den unge pojken och använt hans blod för att baka bröd. Simon av Trento helgonförklarades 1588 av påve Sixtus V men togs bort ur den romersk-katolska helgonkalendern 1965 när påve Paulus VI utfärdade ett avståndstagande från antisemitism och anklagelsen om att judar var ansvariga för Jesus död.

Efter att Cohen uppmärksammat målningen var den tidigare ledaren för judisk makt-organisationen ADL Abraham Foxman snabb med att stämma in i kritiken.

– Kriser tar fram det bästa och det värsta. Så medan vi fortsätter bli chockade av den klassiska antisemitismen som dyker upp under coronakrisen borde vi inte bli förvånade, sa Foxman i en intervju med The Algemeiner i fredags.

Källor:
Simon of Trent Wikipedia
Protests Greet ‘Repulsive’ Painting by Italian Catholic Artist Depicting Antisemitic Blood Libel


  • Publicerad:
    2020-03-31 16:40