UKRAINAKONFLIKTEN Rysslands president Vladimir Putin har beordrat de ryska styrkorna att avhålla sig från all fientlighet under den rysk-ortodoxa julen. Kiev vill dock inte ha någon julfrid utan tänker fortsätta strida då man menar att man bara försvarar sitt land.

Tidigare under dagen uttryckte ledaren för den rysk-ortodoxa kyrkan patriark Kirill av Moskva, att båda sidor i kriget i Ukraina borde lägga ned sina vapen under det ortodoxa julfirandet, som inleds den 6 januari.

Strax efter patriarkens uppmaning beordrade Rysslands president Vladimir Putin – som själv bekänner sig till den ortodoxa tron – de ryska trupperna att från och med middagstid imorgon upphöra med fientligheter mot fienden och ha vapenvila fram till midnatt på söndag, skriver RT.

”Efter att ha läst den helige patriarken Kirills uppmaning beordrar jag försvarsministeriet att upphöra med alla krigshandlingar från den sjätte januari klockan 12 till den sjunde januari klockan 24”, skriver Putin i en presidentorder.

Kreml uppmanar även Kiev att följa samma exempel i ett meddelande som nästan ordagrant speglar Moskva-patriarkens uppmaning:

Med tanke på att många medborgare som praktiserar ortodox kristendom bor i de omstridda områdena uppmanar vi den ukrainska sidan att utropa ett upphörande av strider och ge dem en chans att delta i liturgier på julafton och juldagen.

Kiev om uppmaningen till vapenvila: "En cynisk fälla"

Det har i skrivande stund inte kommit något officiellt svar från Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj. Men på Twitter skriver presidentrådgivaren Michail Podoljak att Kiev är helt ointresserade av någon vapenvila över julen.

”Ukraina attackerar inte utländskt territorium och dödar inte civila. Det gör ryska styrkor. Ukraina oskadliggör bara medlemmar av ockupationsarmén på sitt territorium. Ryska styrkor måste lämna de ockuperade områdena – bara då kommer ni att få en ’tillfällig vapenvila’. Behåll ert hyckleri för er själva”, skriver Podoljak som också påpekar att den rysk-ortodoxa kyrkan inte nödvändigtvis har någon auktoritet över ortodoxa i andra länder.

Presidentrådgivaren menar att den ryska kyrkan ”i själva verket bara är en krigspropagandist” och syftar på patriark Kirills öppna stöd för det ryska angreppet på Ukraina, rapporterar BBC Russian Service. ”Därför är den rysk-ortodoxa kyrkans uppmaning till ’julvapenvila’ en cynisk fälla och elementär propaganda”, avslutar Podoljak .

Enligt Aftonbladet gör även chefen för det ukrainska presidentkontoret Andrij Jermak narr av Kremls förslag. Han ska ha publicerat en bild på ett amerikanskt Himars-system – som nyligen användes i en attack som dödade över hundra ryska soldater – iklätt julpynt på sin Telegramkanal.

”Himars tycker det är väldigt roligt att lyssna på olika förslag från träsket”, skriver han enligt Aftonbladet.