RYSSLAND Den nya lagen mot att propagera för homosexualitet i samhället gillas av Rysk-ortodoxa kyrkan. En talesperson för den ryska kyrkan menar dock att det är fel att trakassera människor på grund av sexuell läggning.

Ryssland är på väg att uppdatera sin nästan 10 år gamla lag som förbjuder homopropaganda mot minderåriga. Enligt det nya lagförslaget, som röstats igenom enhälligt av statsduman, blir det olagligt att sprida homopropaganda överhuvudtaget eller att ens hävda att homosexuella relationer är likvärdiga med heterosexuella.

Lagförslaget får nu stöd av Rysk-ortodoxa kyrkan, som till skillnad från många andra kristna kyrkor och samfund inte omfamnat homolobbyn. Vladimir Legoyda, som är talesman för Rysk-ortodoxa kyrkan, intervjuades nyligen och förklarade då kyrkans position.

— Att skylta med sina syndiga handlingar, försök att involvera andra i dem, borde motarbetas i lagen, säger Legoyda.

Samtidigt uppmanar han människor att inte trakassera eller förödmjuka människor med avvikande sexuella läggningar. Rådet till de som har homosexuella böjningar är att samtala med en präst, eller ”åtminstone en terapeut” för att försöka få hjälp, säger Legoyda.

Talesmannen diskuterade även konceptet med att ”komma ut ur garderoben” som ett exempel där människor gör sin sexuella läggning till en ”propagandahandling”. Detta eftersom man gör det med förväntan om ovillkorligt stöd och gillande från personer som ser sig som ”progressiva”. Enligt Legoyda har det moderna samhället helt förlorat konceptet av ”privatliv”, dit all form av sexualitet bör begränsa sig.